Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Behandeling hepatitis A
Op een paar versterkende middeltjes na, bestaan er geen vandaag de dag nog altijd geen echte medicijnen tegen een infectie met het hepatitis A virus. Sinds het jaar 1992 beschikt men in België evenals in Nederland over veilige en erg efficiënte hepatitis A vaccins: Vaqta, Avaxim, Epaxal en Havrix. Er bestaan eveneens een aantal gecombineerde hepatitis A en hepatitis B vaccins: Ambirix en Twinrix.

De bescherming van de meeste middelen bedraagt vrijwel honderd procent tot één jaar na het toedienen van de eerste dosis. De bijsluiter van de vaccins vermelden dat er na het toedienen van de tweede dosis een bescherming bestaat van tenminste tien jaar, maar uit wetenschappelijke studies is vast komen te staan dat de bescherming minstens twintig jaar zal duren, tot zelfs een immuniteit voor de rest van het leven van de patiënt. Het hepatitis A vaccin wordt intramusculair in de Musculus deltoideus toegediend. De reeks vaccinaties van het hepatitis A vaccin bestaat uit een tweetal injecties (met een tussentijd van een half jaar), het gecombineerd vaccin bestaat echter uit drie injecties, met een schema van nul-één-zes maand.

Er bestaat dus geen echte behandeling met behulp van medicatie voor patiënten die lijden aan hepatitis A. De ziekte dient dan ook haar natuurlijke beloop te hebben. Op het moment dat men zich grieperig voelt en de huid, het oogwit, de ontlasting en de urine van kleur zijn veranderd dan kan men het best contact opnemen met de huisarts. Door middel van een onderzoek van het bloed (IgM-anti-HAV) kan deze de diagnose stellen en kan de patiënt adviezen krijgen om te kunnen voorkomen dat de besmetting aan andere mensen over zal worden gedragen.

Hepatitis A duurt in het grootste deel van de gevallen niet langer dan zes weken. Het is aan te bevelen om gedurende die periode geen alcoholische drank te gebruiken. Een speciaal dieet hoeft er echter niet te worden gevolgd wanneer de diagnose hepatitis A is gesteld. Gezond en gevarieerd eten is wel ten zeerste aan te raden. Belangrijk is eveneens dat een patiënt voldoende rust neemt maar men hoeft niet constant op bed te blijven liggen.