Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Vaccinatie en voorkomen van hepatitis A
Sinds 1992 heeft men in België over erg efficiënte en veilige hepatitis A vaccins. Er bestaan eveneens een paar gecombineerde hepatitis A en B vaccins. De bescherming bedraagt bijna honderd procent tot één jaar na het toedienen van de eerste dosis van het vaccin. Na de tweede dosis zou er een bescherming zijn van minstens tien jaar, maar wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat deze tenminste twintig jaar duurt, tot zelfs een levenslange immuniteit. Het hepatitis A vaccin wordt intramusculair toegediend. De reeks vaccinaties van het hepatitis A vaccin bestaat uit twee injecties (met zes maanden tussen beide inentingen), die van het gecombineerd vaccin uit kent drie injecties, met een schema van 0-1-6 maand.

Nadat men besmet is geweest met het hepatitis A virus dan is men voor de rest van het leven beschermd tegen de ziekte en is vaccinatie onnodig. Een doorgemaakte infectie kan met een positieve anti-HAV test aan worden getoond.

Voor personen die geen natuurlijke immuniteit op hebben gebouwd, kan een bescherming tegen hepatitis A worden verkregen door middel van een vaccinatie. Het hepatitis A vaccin wekt bij nagenoeg elk mens binnen twee weken antistoffen op. De vaccinatie geeft een jaar bescherming. Een tweede vaccinatie, binnen één jaar, geeft een langdurige, waarschijnlijk zelfs een levenslange, bescherming tegen het hepatitis A virus.

Een vaccinatie wordt aangeraden bij reizigers naar oorden waar hepatitis A veelvuldig voorkomt, mensen die bij een besmetting met dit virus een verhoogd risico hebben op een ernstig beloop (bij een chronische leverziekte dragers van het hiv-virus of een stollingsziekte) maar ook mensen die werken in branches die risicovol zijn zoals medewerkers van een waterzuivering, mensen die werken in het riool, medewerkers op kinderdagverblijven, basisscholen of instellingen in de gezondheidszorg.
Hepatitis A kan men overal oplopen, maar voornamelijk reizigers die naar verre landen afreizen lopen extra risico. Overal waar de sanitaire en hygiënische voorzieningen te wensen overlaten bestaat een kans op een hepatitis A infectie. De kans op besmetting is in deze landen veel groter dan in ons land. In deze landen wordt verder niet aangeraden om rauwe groenten, niet geschild fruit, salades en schelpdieren te eten.