Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Bloed hoesten
Hoesten is een afweermechanisme van het lichaam. Iedereen moet wel eens hoesten, van baby tot oudere. Bij het hoesten wordt een hoeveelheid lucht met kracht naar buiten geduwd zodat blokkades als stofdeeltjes, bacteriƫn, slijm en dergelijke naar buiten geduwd worden. Als er geen slijm mee naar buiten wordt gehoest dan kan er sprake zijn van een droge hoest of vastzittende hoest. De hoeveelheid slijm kan per aandoening of oorzaak verschillen. Soms kan er bij het slijm dat je ophoest wat bloed zitten. De oorzaken van bloed hoesten zijn, net zoals de ernst bij bloed hoesten verschillend. Vaak kun je dit zelf wel inschatten. Moet je bloed hoesten en heb je problemen met je aders, bloed of heb je bijvoorbeeld diabetes neem dan contact op met de huisarts als het vaker gebeurt dan eenmaal.

Een klein beetje bloed kan in de meeste gevallen helemaal geen kwaad. De oorzaak is vaak een kleine beschadiging in een vaatje in de slijmvliezen. Ook kan men bij een infectie in de luchtwegen soms wat bloed ophoesten. Beschadigingen worden vaak veroorzaakt door infecties of door langdurig hoesten waarbij irritatie van de slijmvliezen op kan treden. Het bloed dat bij een beschadiging of door een infectie wordt opgehoest is helderrood, vaak is het niet meer dan een klein streepje bloed. Zodra de beschadiging geneest kan er nog een streepje bruinachtig gestold bloed opgehoest worden. Daarna moet het slijm wel weer de eigen heldere kleur terug krijgen.

Anders is het als het bloed hoesten blijft aanhouden of als er een golfje bloed wordt gehoest. Bij aanhoudend bloed hoesten kunnen er longaandoeningen zijn of een storing in de leverfunctie. Neem contact op met de huisarts als het bloed hoesten een paar dagen blijft aanhouden. Soms is verder onderzoek noodzakelijk maar soms kan ook een antibioticakuur het bloed hoesten stoppen. Als er een golfje bloed gehoest wordt dan is direct contact met een arts nodig. Ook dit hoeft niet altijd meteen een ernstige ziekte of aandoening te betekenen. Er kan ook een bloedvat gesprongen zijn tijdens de hoestbui, dit moet dan in het ziekenhuis even dicht gemaakt worden.