Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Veel hoesten
Hoesten is vaak een tijdelijke kwaal die weer stopt na hooguit een dag of tien. Er zijn verschillende soorten hoesten die je kunnen plagen. De hoest die vaak de veroorzaker is van veel hoesten is de droge hoest. Er komt geen slijm, je hebt ook geen last van vastzittend slijm. Het hoesten ontstaat door een prikkel, of gekriebel in de keel. Door veel hoesten kunnen de slijmvliezen geïrriteerd raken waardoor je het gevoel hebt dat je iets in je keel hebt, hierdoor ontstaat nog meer hoesten. Veel hoesten heeft verschillende *oorzaken.

Sommige* oorzaken van veel hoesten doen we onszelf aan. Op sommige werkterreinen wordt het dragen van een mondmasker aangeraden, sommige werknemers vinden dit onzin of hebben een hekel aan het benauwde maskertje. Door de stoffen op de luchtwegen ontstaat vervolgens het hoesten. Niet zelden zijn stoflongen de oorzaak van veelvuldige hoestbuien. Ook roken is een oorzaak voor veel hoesten die we onszelf aandoen. Hoe moeilijk het ook is of kan zijn, alleen stoppen met roken helpt om van het hoesten af te komen. Een klein kuchje voor je gaat praten of het schrapen van de keel prikkelen de slijmvliezen, het gevolg is dat even de keel vrijmaken eindigt in een hoestbui waar je niet meer uit lijkt te komen. Beter kun je even een slokje water nemen.

Hoesten lijkt een onschuldige reactie van het lichaam maar hoeft dit niet altijd te zijn. Door veel hoesten kunnen je slijmvliezen beschadigingen. Hierdoor kunnen infecties ontstaan en daardoor verzwakking van de slijmvliezen, adertjes kunnen bijvoorbeeld sneller gaan springen. Maar ook kan veel hoesten een symptoom zijn voor een aandoening of ziekte. Of een aandoening als chronisch hoesten veroorzaken. Let vooral bij veel hoesten op de lengte van de aandoening en andere symptomen zoals gewichtsverlies, benauwdheid, piepen. Koorts of bloed ophoesten is altijd een reden om de huisarts te laten controleren. Veel hoesten mag nooit langer duren dan drie weken. Bij een baby mag je nooit langer wachten dan een dag, bij kinderen en ouderen niet langer dan een week. Veel hoesten is vooral voor mensen met minder weerstand, héél vermoeiend.