Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Hooikoorts voorkomen
Hooikoorts kan men niet volledig voorkomen omdat de planten welke het allergeen stuifmeel verspreiden erg algemeen voorkomen. Het contact met het stuifmeel dient men zoveel mogelijk te vermijden om geen klachten te krijgen maar dat is dus onmogelijk. De hoeveelheid stuifmeel beïnvloedt vaak wel de ernst van de klachten. De concentratie stuifmeel aan de kust is bijvoorbeeld relatief laag terwijl dit op het platteland juist hoog is. *

Hooikoortsklachten* kan men bestrijden met speciale daarvoor ontwikkelde medicijnen: antihistaminica genaamd. Antihistaminica voorkomen dat de ontstekingsbevorderende stoffen, welke voor de hooikoortsklachten zorgen, worden losgelaten in de slijmvliezen. De meest bekende zijn de antihistaminica in de vorm van tabletten, maar er zijn eveneens antihistaminica te verkrijgen in oogdruppelsvorm. Verder zijn er speciale neusdruppels en -sprays die men kan gebruiken op het moment dat de klachten zich alleen tot de neus beperken. Er zijn vele antihistaminica te verkrijgen: de meeste zijn enkel te verkrijgen op doktersrecept, maar sommige varianten zijn tevens zonder een dergelijk recept te verkrijgen bij de drogist of apotheek.

Klachten die te maken hebben met hooikoorts worden minder naarmate er minder stuifmeel in wordt geademd. Kort na een regenbui is de concentratie van het stuifmeel in de lucht het minst hoog. Dat is dan ook een juist moment om te gaan wandelen of aan sport te gaan doen. ‘s Ochtends vroeg is er eveneens nog niet zo veel stuifmeel in de lucht aanwezig als de rest van de dag vaak het geval is.

In huis zal stuifmeel snel op de grond vallen, mits als er geen tocht aanwezig is. Men kan gerust met een raam open slapen, maar dan dient men wel de deuren dicht te doen en van tijd tot tijd te stofzuigen in de slaapkamer. In de zomer is het aan te raden om horren voor de open ramen en deuren te plaatsen, om op die manier het binnendringen van pollen zoveel als mogelijk tegen te kunnen gaan.

Op het platteland zit vaak drie tot vijf maal zoveel stuifmeel in de lucht als in de stad. Eveneens op drukke bereden autowegen zit dikwijls ook een heleboel stuifmeel in de lucht.