Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Behandeling kinkhoest
De bacterie die kinkhoest veroorzaakt kan bestreden worden met behulp van antibiotica, maar zodra de kenmerkende hoestbuien op gaan treden leidt ‘zo’n behandeling niet langer tot het verkorten van de duur van deze ziekte. Wel leidt het tot een verkorting van de periode waarin men andere personen kan infecteren. Kwetsbare leden in een gezin waar een geval van kinkhoest ontdekt is, kunnen preventief behandeld worden met een vorm van antibiotica voor de duur van twee weken is de standaard behandeling. Het betreft met name zuigelingen welke nog niet helemaal zijn gevaccineerd tegen kinkhoest. Het meest voorname punt van aandacht bij de ontdekking van een geval van kinkhoest is dan ook of er erg jonge, niet, of niet volledig, gevaccineerde kinderen bloot kunnen zijn gesteld. Deze dienen dan liefst preventief te worden behandeld en hun vaccinatieserie (eventueel versneld) afmaken.

De hoest die kinkhoest zo kenmerkt is nauwelijks te behandelen. In bepaalde gevallen worden echter wel antihistaminica, corticosteroiden of luchtwegverwijders gegeven. De effectiviteit is echter maar erg gering van deze middelen.

Kinkhoest maakt in veel Europese landen deel uit van een vaccinatieprogramma. Vaccinatie biedt ongeveer vier tot twaalf jaar bescherming tegen kinkhoest. Wereldwijd ligt het sterftecijfer ten gevolge van kinkhoest volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog altijd tussen de 200.000 en de 300.000 mensen per jaar. Het gaat hierbij om kinderen die jonger zijn dan vijf jaar welke niet tegen kinkhoest in zijn geënt.

Omdat de bacterie waartegen in wordt geënt niet meer gelijk is aan de bacterie welke de meeste besmettingen tot gevolg heeft, komen betrekkelijk veel gevallen toch bij gevaccineerde mensen voor. Kinkhoest verloopt dan wel aanzienlijk milder. De bijwerkingen welke op kunnen treden leiden echter niet tot blijvende lichamelijke of geestelijke invaliditeit. Vaccinatie (in de vorm van het DKTP-vaccin) geeft een bescherming van circa negentig procent voor de duur van een aantal jaren.

Door een nieuw type vaccin is het aantal gevallen van kinkhoest onder erg jonge kinderen aanzienlijk minder geworden. De piekleeftijd ligt in het jaar 2009 tussen de 10 en 14 jaar. Dit betreft exact de kinderen die nog met het oude, momenteel minder effectieve, vaccin ingeënt zijn.