Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Oorzaken en risicofactoren van kinkhoest
Kinkhoest wordt van de ene persoon op de andere overgebracht door middel van minuscule druppeltjes welke door niezen, hoesten of bij het spreken uit de mond of neus in de lucht terecht kunnen komen en door een andere persoon in kunnen worden geademd. De ziekte is erg besmettelijk: gezinsleden van een patiënt raken dan ook eenvoudig besmet. Baby’s die jonger zijn dan een half jaar en kinderen die (nog) niet alle inentingen tegen kinkhoest gehad hebben, lopen de grootste kans om de ziekte te krijgen door contact met een geïnfecteerde tiener of een volwassene. Het meest besmettelijk is kinkhoest in het beginstadium en in de twee weken nadat de eerste hoestbuien op zijn getreden.

Met name in landen waar kinderen niet standaard gevaccineerd worden tegen kinkhoest komt deze aandoening veel voor. De afgelopen jaren neemt het aantal gevaccineerde tieners met kinkhoest echter toe. Vandaag de dag worden de meeste besmettingen met kinkhoest waargenomen tussen een leeftijd van tien en veertien jaar. Een aantal jaar geleden was dit nog tussen de leeftijd van één en vier jaar. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de bescherming van het kinkhoestvaccin in de loop van de tijd minder is geworden. Verder is mogelijk een verandering van de kinkhoestbacterie zelf opgetreden waardoor de vaccinatie minder effectief is geworden.

Kinkhoest kan voorkomen worden door een actieve vaccinatie van iedereen, ongeacht hun leeftijd. Kinderen onder de vijf jaar krijgen het kinkhoestvaccin normaal gesproken in combinatie met de vaccins tegen difterie, tetanus en poliomyelitis. Verder kan er uit voorzorg antibiotica gegeven worden aan alle leden van een gezin en overige personen welke in nauw contact staan met een patiënt die lijdt aan kinkhoest. Een persoon die in aanraking komt met kinkhoest maar nog niet alle DKTP-vaccinaties gehad heeft, dient meteen de ontbrekende vaccinaties alsnog te krijgen. Wanneer wel alle vaccinaties toe zijn gediend maar de laatste ruim drie jaar geleden, wordt er een herhalingsvaccinatie gegeven.

Bij reizen met jonge kinderen naar een land waar kinkhoest nog altijd veel voorkomt, is het zeker aan te raden om ervoor te zorgen dat deze alle vaccinaties gehad hebben.