Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Buikkrampen
Buikkrampen kunnen ontstaan door een natuurlijk proces, door spanningen en stress, of door een aandoening, maar vaak zijn buikkrampen een gevolg van buikpijn. Als je pijn hebt in je buik span je automatisch de spieren aan, het gevolg is dat de spieren in de buik overbelast worden waardoor kramp ontstaat. Veel aandoeningen in de buik gaan dan ook gepaard met buikpijn en buikkrampen. Bij alle pijnen die men in de buik voelt wordt als klacht dan ook in de meeste gevallen buikkrampen gegeven. Buikkrampen kunnen bij vlagen optreden, aanhoudend- en chronisch zijn.

Vaak worden buikkrampen veroorzaakt door het darmenstelsel. De werking van de darmen wordt verstoord waardoor afvalstoffen niet- of niet snel genoeg verwijderd kunnen worden. Maar ook een te snelle werking van de darmen kan buikkrampen veroorzaken. Buikkrampen zijn min of meer normaal als je van het vrouwelijke geslacht, en op de vruchtbare leeftijd bent. Menstruatiekrampen en uitdrijvingskrampen bij een bevalling worden als natuurlijke symptomen gezien die bij een natuurlijk proces horen. In de meeste gevallen helpen pijnstillende middelen bij menstruatiekrampen en spierontspanners bij bevallingen om de buikkrampen te verminderen of helemaal weg te *halen.

Aanhoudende* buikkrampen en plotseling optredende heftige buikkrampen wijzen vaak naar een aandoening. Ook als buikkrampen erger worden of het gebied van de buikkrampen vergroot is er meestal sprake van een aandoening aan een van de organen. Een slechte werking van de spieren kan buikkrampen veroorzaken, de slechte werking wordt vaak veroorzaakt door een tekort aan vocht of zout. Helpen huismiddeltjes niet dan kunnen er ook chronische aandoeningen zijn ontstaan, spierziekten, darmziekten, schildklieraandoeningen of orgaanaandoeningen kunnen buikkrampen veroorzaken. Neem altijd contact op met de huisarts als buikkrampen niet verdwijnen of erger worden. Neem ook bij acute heftige buikkrampen meteen contact op met de huisarts, evenals bij een combinatie van buikkrampen en koorts. Neem altijd contact op met je verloskundige als je buikkrampen krijgt tijdens de zwangerschap. Ook hier kunnen in het begin de spieren die uitrekken de oorzaak zijn van buikkrampen. Rond de zeven maanden kunnen oefenweeën buikkrampen veroorzaken. Vanaf de achtendertig weken kunnen de buikkrampen die je voelt ook de eerste weeën zijn.