Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Behandeling mazelen
Tegen mazelen (een virusinfectie) bestaan tot op de dag van vandaag nog geen behandeling. Soms worden antibiotica gegeven op het moment dat een kind er een andere infectie (met bacteriën) bij heeft gekregen, bijvoorbeeld een oor- of een longontsteking.

Wanneer een kind mazelen heeft dan zal het meestal koorts krijgen. In zo’n geval geeft men het kind extra te drinken, en eventueel een waterijsje. Eten is op dit soort momenten van een geringer belang. Bij koorts dient het lichaam de warmte kwijt kunnen raken. Het is daarom het best om de patiënt dunne kleding aan te geven die losjes om het lichaam zit. In bed is een alleen laken dikwijls al genoeg. Alleen wanneer het kind het koud heeft of gaat rillen dan kan men het tijdelijk wat extra toedekken.

Een kind dat aan mazelen lijdt is het meest gebaat bij voldoende rust. Het hoeft echter niet in bed te blijven en mag bovendien ook gewoon naar buiten. Wel dient men rekening te houden met de besmettelijkheid van mazelen en kan het kind beter niet naar school of een dagopvang gaan wanneer het mazelen heeft.

Zo nodig kan men een kind met mazelen paracetamol geven zodat het zich wat minder ziek voelt. Daarnaast doet wat extra aandacht dikwijls ook goed. Men kan bijvoorbeeld samen een boekje lezen of een spelletje doen.

De besmetting dient op school of op het kinderdagverblijf worden gemeld zodat andere ouders weten dat hun kind mogelijk ook besmet is. Een kind met mazelen dat elke dag naar school of naar het kinderdagverblijf gegaan is heeft de andere kinderen reeds besmet voordat duidelijk werd dat het aan mazelen lijdt.

Een kind dat lijdt aan mazelen geneest in de meeste gevallen na een week tot tien dagen. In bepaalde gevallen kan het nog een week langer blijven hoesten. Indien een kind volledig is ingeënt (met dus een tweetal BMR-prikken) is de kans zeer gering dat hij, of zij, ziek wordt na een contact met een persoon die mazelen heeft.

Men dient direct contact met de huisarts op te nemen zodra een kind niet, of niet volledig gevaccineerd is.