Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Complicaties open rug
Als je als aanstaande ouders weet dat je kindje met een open ruggetje gaat krijgen, of als je als nieuwbakken ouders hiermee geconfronteerd wordt dan zijn de symptomen die je ziet en te horen krijgt vaak al erg genoeg. Toch is het ook belangrijk dat je op de hoogte bent van de complicaties die bij een open rug kunnen optreden, nu en in de toekomst. Je moet jezelf op complicaties voorbereiden maar ook je kind. Je moet je kind goed voorbereid kunnen begeleiden door- en met alle problemen die het nog kan of zal tegenkomen.

Veel baby’s met een open rug hebben ook een waterhoofd. Het waterhoofd is al een complicatie op zich maar kan nog erger worden. Door een shunt te plaatsen wordt het hersenvocht afgevoerd in het lichaam. Soms raakt de shunt echter regelmatig verstopt en kan het kind een verstandelijke achterstand krijgen. Veel baby’s met een open rug hebben bij de geboorte ook één- of twee klompvoetjes. Dit betekend dat het kindje geopereerd moet worden en dat het lange tijd gespalkte voetjes zal moeten hebben. Helemaal genezen doe klompvoetjes zelden wat betekend dat er altijd alleen orthopedische schoenen gedragen kunnen worden.

Ook kunnen bij de ruggenwervel problemen blijven terugkomen. Op de locatie van de open rug kan littekenweefsel groeien dat vast gaat zitten aan het ruggenmerg. Hierdoor kunnen uitvalsverschijnselen optreden. Een operatie kan de uitval stoppen maar als complicatie ook extra aangroei van littekenweefsel veroorzaken. Door de uitval van spieren en zenuwen kan er verkromming van de ruggenwervel optreden tijdens de groei, hierdoor kan de capaciteit van de longen afnemen. Het kind krijgt een brace of opnieuw een operatie om de wervels recht te zetten. Complicaties van een open rug kunnen tot op latere leeftijd optreden. Door uitvalsverschijnselen kunnen mensen op latere leeftijd alsnog in een rolstoel terecht komen. Er kunnen slikproblemen ontstaan, incontinentie en een leven met pijn. Veel complicaties kunnen optreden op het sociale vlak. Niet alleen bij het vinden van een geschikte werkplek maar ook de angst voor eenzaamheid en het vinden, of durven vinden van een partner kunnen problemen veroorzaken.