Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Buisjes oren
Als er onderdruk in het oor ontstaat trekt het trommelvlies naar binnen. Hierdoor wordt het slijmvlies geïrriteerd en ontstaat vocht. Als het vocht vervolgens ontsteekt spreken we over een middenoorontsteking. Een middenoorontsteking veroorzaakt druk in het oor en vaak hevige oorpijn. Met name kinderen hebben vaker last van een middenoorontsteking. Een middenoorontsteking ontstaat meestal zowel links als rechts in het oor. Als een kind vaak last heeft van middenoorontsteking dan wordt vaak besloten om buisjes te plaatsen. De buisjes worden aangebracht in het trommelvlies en worden door de KNO arts die de buisjes plaatst ook wel boordenknoopjes *genoemd.

Het* buisje zorgt ervoor dat er lucht blijft in het middenoor, hierdoor kan er geen druk in het oor meer ontstaan. Het kind heeft geen last meer van oorpijn vanuit het middenoor en zal ook beter kunnen horen omdat het trommelvlies weer normaal kan functioneren. De buisjes zijn tussen drie millimeter en twaalf millimeter lang en hebben een doorsnede van slechts anderhalve millimeter. In de meeste gevallen wordt gebruikt gemaakt van kunststof buisjes. De buisjes worden meestal poliklinisch aangebracht. Kinderen krijgen een licht roesje, volwassenen die buisjes krijgen worden vaak plaatselijk verdoofd. De buisjes worden zo geplaatst dat het ene gedeelte in het middenoor- en het andere gedeelte in de gehoorgang uitkomt. Eventueel aanwezig vocht wordt eerst uit het middenoor verwijdert. Nadat de buisjes geplaatst zijn is ook de oorpijn verdwenen.

De buisjes kunnen pas geplaatst worden als er geen ontstekingen zijn in de bovenste luchtwegen. Zijn er naast oorklachten ook amandelklachten dan worden deze, en het plaatsen van de buisjes vaak in een ingreep behandeld. Een buisje blijft maanden op dezelfde zitten waarna het door het oor wordt uitgestoten. In de meeste gevallen sluit het gaatje in het trommelvlies vanzelf. Zijn er veel littekens dan kan het trommelvlies stug zijn waardoor het gaatje niet vanzelf sluit. Afhankelijk van de conditie van het trommelvlies en de leeftijd van de patiënt kan de KNO arts besluiten om het trommelvlies te sluiten of te vervangen met een plastiek. Bij jonge patiëntjes is de kans groot dat zij over de oorproblemen heen groeien.