Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Soorten slokdarmkanker
Er zijn diverse soorten kanker van de slokdarm bekend. Deze zijn echter allemaal te herkennen aan de soort cellen waaruit de kwaadaardige tumor op is gebouwd. Een veel voorkomende vorm van slokdarmkanker is onder andere: het plaveiselcelcarcinoom van de slokdarm. Dit is een tumor welke ontstaat in de plaveiselcellen. Deze cellen vormen de bovenste laag van het slokdarmslijmvlies. Een plaveiselcelcarcinoom ontstaat in de meeste gevallen boven in een slokdarm.

Het adenocarcinoom van de slokdarm is eveneens een vorm van slokdarmkanker die vaak voorkomt. Deze tumor ontstaat echter in het klierweefsel. Een adenocarcinoom ontstaat in bijna alle gevallen onder in een slokdarm. De cardiatumor, is een adenocarcinoom die zich ontwikkelt in de overgang van de slokdarm en de maag. De cardiatumor ontstaat overigens niet in de slokdarm zelf maar in de maag en wordt dus tot de maagkankers gerekend.

Een tumor in de slokdarm kan op een aantal verschillende wijzen groeien: zo kan de tumor via de slokdarmwand naar boven of naar beneden groeien. Verder kan de tumor dwars door de slokdarmwand heen groeien en de buitenzijde van de slokdarm weten te bereiken. Het gevolg daarvan is dat de tumor door kan groeien in de aangrenzende weefsels of organen. Op het moment dat de betreffende tumor doorgroeit dan neemt het risico toe dat er kankercellen los zullen raken en verspreid worden en er uitzaaiingen

De kankercellen kunnen via de lymfe in de lymfeklieren die rond de slokdarm zijn gelegen terechtkomen. Daardoor kunnen in deze lymfeklieren uitzaaiingen ontstaan en, in een later stadium, eveneens in lymfeklieren op een andere plaats in het lichaam. Via het bloed kunnen kankercellen eveneens verspreid worden door de rest van het lichaam. Er kunnen dan uitzaaiingen ontstaan in de longen en in de lever.

Elke soort kanker aan de slokdarm heeft een aantal typische kenmerken en zullen om die reden ook ieder een andere behandeling nodig hebben om de kans op genezing en overleving van deze ziekte zo groot mogelijk te maken. In de meeste gevallen zal een arts ervoor kiezen om een aantal behandelmethoden te combineren. Zo kan men bijvoorbeeld chirurgie met bestraling en/of chemotherapie gebruiken.