Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Symptomen slokdarmkanker
Kenmerkende verschijnselen van slokdarmkanker zijn slikproblemen en pijn. Een slikstoornis is kenmerkend omdat drinken voor weinig problemen zorgt, terwijl droog en/of hard voedsel zoals bijvoorbeeld vlees en brood moeilijk wordt verdragen. Het verlies van lichaamsgewicht is ook een vaak voorkomend symptoom. Wanneer voedsel de tumor niet kan passeren dan treedt terugstroming (regurgitatie) of overgeven op. De typische pijn van slokdarmkanker is brandend en straalt van het maagkuiltje uit naar de keel, hoewel dit niet altijd optreedt.

Verslikken komt eveneens vaak voor bij patiënten met slokdarmkanker, zeker wanneer er sprake is van het terugstromen van de maaginhoud. Dit kan tot een longontsteking leiden, wanneer de voedselresten en het maagzuur het longslijmvlies gaan irriteren en de bacteriën die afkomstig zijn uit de slokdarmde de luchtwegen gaan bevolken. Een dergelijke vorm van longontsteking (aspiratiepneumonie) kan een ernstig verloop hebben.

Slokdarmkanker heeft meestal pas klachten tot gevolg in een verder gevorderd stadium. In een vroeg stadium heeft bijna geen enkele patiënt duidelijke klachten. Dit is zeer vervelend, omdat hierdoor de diagnose dikwijls pas in een later stadium kan worden gesteld. Terwijl juist een ontdekking in een vroeg stadium van de ziekte zeer belangrijk is voor de kans op genezing en overleving.

De volgende klachten kunnen onder andere duiden op de aanwezigheid van slokdarmkanker: Men heeft het gevoel dat het voedsel niet goed wil zakken in de slokdarm. Patiënten klagen verder over een verminderde eetlust en een niet te verklaren verlies van lichaamsgewicht. Verder heeft iemand die lijdt aan slokdarmkanker vaak last van een vol of pijnlijk gevoel ter hoogte van het borstbeen.

Andere symptomen van slokdarmkanker kunnen vermoeidheid en duizeligheid zijn. Dergelijke klachten kunnen ontstaan door een langdurig verlies van bloed uit de beschadigde slokdarm. Daardoor kan er zelfs bloedarmoede ontstaan. Een bloeding in de slokdarm kan op worden gemerkt door een patiënt doordat deze last heeft van een teerachtige, zwart gekleurde ontlasting. Een zwarte ontlasting is dikwijls het gevolg van het verlies van bloed in het eerste gedeelte van het spijsverteringskanaal. Verder wijst het bloedbraken op een bloeding in de slokdarm. Een patiënt met slokdarmkanker kan verder last hebben van een chronische hik.