Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Slokdarmkanker
Bij slokdarmkanker kan men de tumor behandelen waarbij de meest toegpaste behandelingen zijn: chirurgie (operatief ingrijpen), radiotherapie (bestraling) en behandeling met celdelingremmende medicijnen (chemotherapie).

Bij patiƫnten die lijden aan slokdarmkanker is het gebruikelijk dat er een combinatie van de eerder genoemde behandelmethoden toe worden gepast. De keuze en de volgorde van de diverse behandelingen hangt onder andere af van de kenmerken van de tumor, het stadium van de slokdarmkanker en van de leeftijd waarop de ziekte geconstateerd wordt.

Chirurgie is enkel een mogelijkheid wanneer de tumor niet in is gegroeid in omliggend weefsel (zoals bijvoorbeeld in het middenrif, de longen of de aorta) en indien er geen uitzaaiingen op afstand aanwezig zijn. De verspreiding van tumorweefsel naar de lymfeklieren of een nadere locatie in het lichaam kan radicale (volledige) chirurgie onmogelijk maken. Bij de operatie wordt de volledige slokdarm (inclusief de tumor) en de omliggende lymfeklieren weggehaald. Van de maag wordt met behulp van een speciaal nietjesapparaat een soort buis vervaardigd (buismaag), welke op de plaats gelegd wordt waar oorspronkelijke de slokdarm gelegen was.

Wanneer chirurgie verricht wordt dan wordt naderhand dikwijls nog adjuvante chemotherapie, radiotherapie of een combinatie van beide gegeven om het risico op recidief kleiner te maken. In bepaalde gevallen wordt voor de operatie chemotherapie of radiotherapie gegeven om zo de tumor te kleiner te doen worden en chirurgie te eenvoudiger te maken. Dit wordt neoadjuvante chemotherapie genoemd. Indien blijkt dat chirurgie bij voorbaat niet mogelijk is dan wordt de radicale behandeling verricht met behulp van radiotherapie, chemotherapie of een combinatie hiervan.

Op het moment dat een tumor in de slokdarm het normale eten en drinken onmogelijk maakt dan is meestal een maagsonde vereist om genoeg energie toe te kunnen dienen. Indien de tumor de slokdarm afsluit, kan een stent noodzakelijk zijn, dit is een buisvormig matje dat de tumor opzij duwt en slikken weer mogelijk maakt. Laser wordt in bepaalde gevallen toepast om de grotere tumoren weg te kunnen branden. Patiƫnten die lijden aan slokdarmkanker lopen een grotere kans om zich te verslikken en hebben in een groot deel van de gevallen begeleiding nodig zoals logopedie.

Kenmerkende verschijnselen van slokdarmkanker zijn slikproblemen en pijn. Een slikstoornis is kenmerkend omdat drinken voor weinig problemen zorgt, terwijl droog en/of hard voedsel zoals bijvoorbeeld vlees en brood moeilijk wordt verdragen. Het verlies van lichaamsgewicht is ook een vaak voorkomend symptoom. Wanneer voedsel de tumor niet kan passeren dan treedt...

Er zijn diverse soorten kanker van de slokdarm bekend. Deze zijn echter allemaal te herkennen aan de soort cellen waaruit de kwaadaardige tumor op is gebouwd. Een veel voorkomende vorm van slokdarmkanker is onder andere: het plaveiselcelcarcinoom van de slokdarm. Dit is een tumor welke ontstaat in de plaveiselcellen. Deze...