Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Borstkanker
Borstkanker, oftewel mammacarcinoom, is een vorm van kanker welke van het melkklierweefsel in de borst uitgaat. Het is bij vrouwen de meest voorkomende soort kanker: namelijk 22 procent van alle kankers bij vrouwen. Elk jaar treft borstkanker wereldwijd circa één miljoen vrouwen. In België krijgt één op de negen vrouwen last van borstkanker. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten is dit één op de acht vrouwen. Onder vrouwen tussen de 30 en de 59 jaar is het de meest voorkomende doodsoorzaak. Onterecht wordt in sommige gevallen verondersteld dat vrouwen bij wie er geen borstkanker voorkomt in de familie een kleinere kans hebben. Het meest grote deel (ongeveer drie kwart van de nieuwe gevallen van borstkanker wordt vastgesteld bij vrouwen bij wie de ziekte niet voorkomt in de familie.

Omdat mannen eveneens een geringe hoeveelheid borstklierweefsel hebben, kunnen zij ook borstkanker krijgen, al komt dat wel aanzienlijk minder vaak voor. De kans dat een man borstkanker ontwikkelt is circa 1 op 100.000 op jaarbasis. In heel het leven is dat circa 1 op de 1000, dus honderd keer minder vaak dan bij vrouwen.

Borstkanker wordt door afwijkingen in het DNA veroorzaakt, mutaties welke ervoor zorgen dat een cel (in het geval van borstkanker een cel in de borst) niet gecontroleerd begint te delen en te groeien. Kenmerkend voor kanker is dat de kankercellen daarbij eveneens het omliggende, normale weefsel verdrukken, wegduwen en hinderen, en dat de cellen uiteindelijk uit kunnen zaaien naar overige plekken in het lichaam, waar deze uitzaaiingen (metastases) zullen gaan *vormen.

De* ontwikkeling van een normale cel naar een kankercel is een proces met diverse stadia. Risicofactoren beïnvloeden het risico dat een normale borstcel zich uiteindelijk zal ontwikkelen tot een kankercel. Hoe eerder men ontdekt dat iemand borstkanker heeft, hoe beter de mogelijkheden tot behandeling zullen zijn en hoe hoger de kans op het overleven van de ziekte. Een vroege ontdekking is dus vaak van levensbelang bij borstkanker.

Het van tijd tot tijd doen van een zelfonderzoek en het laten uitvoeren van een mammografie zorgen ervoor dat de meeste gevallen van borstkanker tijdig ontdekt en behandeld kunnen *worden.
*

Borstkanker roept vaak een heleboel vragen op waarop de antwoorden dikwijls uit zijn verband worden getrokken in de diverse media omdat het een onderwerp is wat door de bladen regelmatig in de spotlights geplaatst wordt.

De aandacht welke bepaalde erfelijke factoren kregen in de media met de kankergenen BRCA-1 en...

Indien men ervoor kiest om de eigen borsten af en toe te controleren, dan kan men dat het beste doen één week na de menstruatie. Borsten zijn op een dergelijk moment in de meeste gevallen minder gezwollen dan voor de menstruatie het geval *is.

Om* echter goed te kunnen herkennen wat...