Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Onderzoek zelf je borsten op borstkanker
Het eigen lichaam kennen is erg belangrijk bij het zelf op kunnen sporen van mogelijke aanwijzingen voor borstkanker. Het is van belang dat vrouwen hun borsten goed kennen. Men dient te weten hoe deze normaal aanvoelen en waar men op dient te letten kan helpen een kwaadaardige afwijking in een vroeg stadium te ontdekken. Het is eveneens goed te weten of er sprake is van een verhoogde kans op het ontwikkelen van borstkanker. Op die manier raakt men goed bekend met de eigen borsten en kan men afwijkingen beter opmerken.

Op het moment dat men ervoor kiest de borsten zelf zo nu en dan te onderzoeken, dan kan men dat het best doen één week na de menstruatie. Borsten zijn op zo’n moment in de regel minder gezwollen dan voor een menstruatie.

Om verdachte veranderingen in de borsten te kunnen herkennen, is het van belang dat men van de eigen borsten weet wat normaal is. Het is bijvoorbeeld normaal wanneer één borst een beetje groter is dan de andere. Bij bepaalde vrouwen zijn van jongs af aan al één of allebei de tepels ingetrokken. Op het moment dat men de eigen borsten bevoelt dan kan het onder de huid wat hobbelig aanvoelen. Dit is heel gewoon en wordt door het klierweefsel in de borst veroorzaakt.

Een aantal verschijnselen kan op de aanwezigheid van borstkanker duiden. Bij de volgende verschijnselen dient men zo snel mogelijk de huisarts te raadplegen: een knobbeltje in de borst dat men niet gewoon vindt, roodheid en schilfering van het tepelkuiltje in de borst, een tepel welke sinds kort in is getrokken, de aanwezigheid van een streng(etje) dat naar de tepel loopt, vocht dat uit de tepel vloeit (dit kan verschillend van kleur zijn), een borst die warm aanvoelt en een huid die rood is verkleurd, een plekje dat niet goed geneest, een pijnlijke of anders aanvoelende plek op de borst of een zwelling in één van de oksels.

Een dergelijk verschijnsel hoeft niet per se op borstkanker te duiden maar nader onderzoek is wel altijd verstandig. Zo krijgt men duidelijkheid en kan een behandeling gestart worden.