Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Stress verlichten
Van stress kun je zowel lichamelijk- al geestelijk ziek worden. Het is daarom belangrijk dat je leert om met stress om te gaan. Stress is iets anders dan overspannen zijn, er zijn veel verschillende oorzaken te vinden die stress kunnen veroorzaken. De meeste oorzaken zijn terug te voeren naar je zelf. Je zenuwstelsel raakt overspannen door een gespannen houding of door constant piekeren. Je komt niet meer tot rust en kunt niet meer slapen. Het gevolg van stress is lichamelijke kwalen en psychische kwalen. Voorkom dit door te leren hoe je stress kunt verlichten. Hiervoor kun je een cursus volgen maar je kunt ook verschillende dingen zelf doen.

Al lijkt het soms een uitzichtloze situatie, er is bijna altijd wel een mogelijkheid om stress te verlichten. Praten, delegeren en ontspannen zijn de trefwoorden bij stress verlichten. Praten als je in de problemen zit kan soms moeilijk zijn, maar praten is de eerste stap richting oplossen van problemen. Ben niet bang om hulp te vragen aan je omgeving, je huisarts of een hulpverlenende instantie. Als je problemen hebt om tot rust te komen of te slapen kan de huisarts je vaak tijdelijk helpen met medicijnen of met een doorverwijzing. Let op de signalen die je lichaam je geven. De meeste mensen zijn in de periode voor stress toeslaat moe, lichamelijk moe of geestelijk moe maar heel vaak ook beiden omdat de zenuwbanen door het hele lichaam lopen.

Mensen die té veel omhanden hebben komen in stress situaties terecht. Praat over een betere verdeling van het werk, of dit nu thuis is of bij je baas. Ontspannen is het belangrijkste bij stress verlichten. Je gespannen zenuwen moeten tot rust kunnen komen. Zoek afleiding in de vorm van bijvoorbeeld een hobby of sport. Let op je eet- en drinkpatroon. Stel voor jezelf een bedtijd in en een tijd waarop je moet opstaan. Het duurt niet heel lang voor je hersenen dit signaal oppikken. Neem de tijd om rustig te eten en niet tussen de bedrijven door. Doe ademhalingsoefeningen om tot rust te komen, deze helpen ook om in slaap te komen.