Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Wat te doen tegen spanning

Wellicht kent u het gevoel, een gevoel van spanning als gevolg van gebeurtenissen op uw werk, in relaties, bij financiële problemen, enzovoorts. Hoewel spanning soms best gezond kan zijn, bestaat er een kans dat spanning uw leven gaat bepalen met alle gevolgen van dien. Om de nare bijwerkingen van deze laatste situatie te voorkomen, is het goed om te weten wat u tegen spanning kunt doen. Hierbij is het allereerst van belang, dat u doorheeft waar de spanning vandaan komt en of u complicaties kunt herkennen.

Geestelijke gesteldheid
Er zijn tal van aspecten te bedenken, die invloed hebben op uw geestelijke gesteldheid. Voor u grijpt naar medicijnen of andere methodes om spanning tegen te gaan, zou u deze punten kunnen verbeteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hoeveelheid slaap die u dagelijks heeft, of u veel bezig bent met uw uiterlijke verzorging, of u geregeld te maken heeft met hoofdpijn, of uw beeld van de toekomst blijvend negatief is, of uw band met uw familie goed, dan wel slecht is en of u bijvoorbeeld vrienden en kennissen vermijd om niet met ze te hoeven praten. Wanneer een groot deel van deze voorbeelden bekend voor komt, is het raadzaam te werken aan uw geestelijke gesteldheid.

Ga een uurtje eerder naar bed, trek erop uit met vrienden of kennissen, breng een onverwacht bezoek aan uw familie of nodig ze bij u thuis uit voor een diner, enzovoorts. Zo krijgt u een positievere instelling, wat de complicaties van spanning tegengaat.

Andere oplossingen
Naast het werken aan uw geestelijke gesteldheid zijn er een aantal andere mogelijkheden om de complicaties van spanning tegen te gaan of zelfs volledig op te lossen. Afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren zou u kunnen denken aan bijvoorbeeld yoga, waarbij u uw spieren leert ontspannen. Daarnaast leert u hoe u tijdens een spannende periode uw ademhaling op pijl kunt houden om bijwerkingen van de spanning te vermijden. Iets wat hetzelfde doel als yoga heeft, maar u gewoon thuis kunt doen, is lachen! Het klinkt simpel, maar een goede comedyfilm of foto’s van vroeger kunnen ervoor zorgen, dat u zich gaat ontspannen en dus minder last heeft van de bijwerkingen aan spanning.

Een laatste mogelijkheid is het zoeken van hulp bij erkende instellingen of bijvoorbeeld uw huisarts. Niet alleen kan het al een hele opluchting zijn om uw problemen te bespreken, ook kan bijvoorbeeld een psycholoog helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen of bij het oefenen van een betere ademhaling.

Wilt u het liever eerst zelf oplossen? Ga dan eens opzoek naar homeopathische rustgevers als Valdispert Rust, Passiflora complex (A. Vogel), Ruval, Neuraston of Bach Rescue Spray. Deze producten zijn vaak bij een drogisterij te verkrijgen en kunnen u helpen bij het vermijden van bijwerkingen aan een hevige spanning.