Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Stress voorkomen
Stress is eigenlijk niet meer dan een overspannen zenuwstelsel. Om stress te voorkomen moet je er dus voor zorgen dat je zenuwstelsel niet overspannen kan raken. De zenuwbanen lopen door het lichaam, stress kan ons dus helemaal gaan beïnvloeden als we niet voorzichtig zijn. Voor je stress krijgt geeft je lichaam al signalen af. Het is belangrijk om deze signalen te herkennen. Een korte stress periode valt niet altijd te voorkomen. Iedereen kan in een situatie komen dat stress de overhand neemt. Belangrijk is om zelf te proberen om uit de stress situatie te komen voordat deze schade toebrengt aan je lichaam.

Je psyche en je lichaam staan met elkaar in verbinding. Stress heeft daarom zelden slechts invloed op een van de twee. Je lichaam geeft aan dat het moe wordt omdat je hersenen dat signaal afgeven. Door teveel zorgen ga je anders ademhalen, lig je ‘s nachts wakker en kun je geen rust vinden, opnieuw is het gevolg dat je lichaam moe wordt. Geef toe aan deze moeheid en neem rust. In de meeste gevallen is dit het eerste teken dat stress om de hoek ligt. Leer jezelf een vast levenspatroon aan. Bouw voldoende weerstand op, eet gezond en ga bewegen. Sluit je niet op maar ga juist naar buiten.

Praten is het belangrijkste wat je kunt doen om stress te voorkomen. Zoek een vertrouwenspersoon als je problemen hebt. Voor bijna elk probleem is wel een oplossing te vinden. Van je af praten betekend dat je de problemen niet in je opsluit waar ze alleen maar verder groeien. Als je voelt dat je er niet meer uitkomt zoek dan medische hulp of misschien zelfs geestelijke bijstand. Zoek de hulp waar jij je het prettigst bij voelt. Prettig voelen is het belangrijkste gereedschap bij het voorkomen van stress. Leer met stress situaties om te gaan. Dit kun je doen door je op te geven voor een cursus omgaan met stress maar ook door je bijvoorbeeld af te reageren in een sportschool. Als je naar je lichaam leert luisteren dan is stress is gemakkelijker te voorkomen dan te genezen.