Quorn is de merknaam voor een product dat als basis ingrediënt gefermenteerd mycelium van de schimmel Fusarium venenatum heeft. Het betreft een product dat met name door vegetariërs wordt gebruikt als vervanger van vlees. Maar ook steeds meer veel vleeseters hebben dit product ontdekt als goed alternatief voor vlees.
Het product bestaat voor 45 procent uit eiwitten en slechts uit 13 procent vet. Daarnaast zijn er vitaminen en mineralen aan Quorn toegevoegd. Als bindmiddel wordt er eiwit van kippeneieren gebruikt. In eerste instantie gebruikte men bij de productie van Quorn eieren welke afkomstig waren uit de bio-industrie maar hier is men mee gestopt onder druk van boze vegetariërs. Men is vanaf dat moment overgestapt naar het gebruik van eiwit dat van scharreleieren afkomstig is.
De schimmel, die men bij de productie van Quorn gebruikt, is in het jaar 1967 geïsoleerd uit de grond van een Engelse boerderij, maar hier werd in het begin niets mee gedaan totdat de waarde ervan werd ontdekt door wetenschappelijke onderzoekers. In 1985 werd Quorn, na tien jaar uitvoerig te zijn getest, door Marlow Foods voor de eerste keer in de handel gebracht. Pas nadat in het jaar 1994 de supermarktketen Sainsburys begon met het verkopen van Quorn werd het prduct in Engeland een voorname vleesvervanger. Hierna werd Quorn als vleesvervanger in de rest van Europa geïntroduceerd en in 2002 kwam het product ook in de Verenigde Staten op de markt.
Quorn is een plantaardig product, het bevat een specifieke schimmeleiwit. De vleesvervanger bevat slechts weinig vet en calorieën maar wel een heleboel essentiële aminozuren. Om die redenen is het dan ook een uitstekend product om te gebruiken bij het afvallen of in een vegetarisch dieet.
Naast de talloze voordelen die Quorn te bieden heeft dient men echter wel rekening te houden met een nadeel dat dit product met zich mee zou kunnen brengen, namelijk het ontstaan van een allergische reactie. De vleesvervanger kan namelijk in bepaalde gevallen heftige reacties tot gevolg hebben, hoewel de fabrikant hier niet specifiek voor waarschuwt. Mensen kunnen allergisch reageren op het ingrediënt Fusarium venenatum waaruit het schimmeleiwit mycoproteïne wordt gehaald.