Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Seitan
Seitan is een vegetarisch product dat rijk is aan eiwit. Het heeft een, op vlees gelijkende, vezelstructuur en eem hartige smaak. De geschiedenis van seitan is lang. Traditioneel werd het reeds eeuwen gegeten in landen als China, Japan en Korea, maar ook in Rusland en in het Midden-Oosten is deze vleesvervanger al erg lang populair. De naam seitan is afkomstig uit Japan, waar het reeds eeuwenlang op een traditionele manier bereid wordt. In de natuurvoeding werd het product seitan pas enkele decennia geleden ontdekt.

Men vervaardigd seitan van tarwegluten, de elastische eiwitsubstantie die afkomstig is uit het tarwemeel. Het vervaardigen van seitan is een simpel natuurlijk proces dat in het Verre- en Midden-Oosten reeds voor eeuwen toe wordt gepast. Van tarwemeel wordt eerst een soepel brooddeeg gekneed. Dit deeg wordt gekneed totdat de gluten uit de tarwe vrij zijn gekomen. Daarna worden het zetmeel en de zemelen in koud water uit het deeg gewassen. De tarwegluten die overblijven worden in een bouillon, die gemaakt is van tamari sojasaus, kombu (zeewier) en gember, gekookt. Afhankelijk van het merk seitan wordt hier nog kerrie, laurier en paprikapoeder aan toegevoegd. Dit geeft seitan zijn kenmerkende hartige smaak. Bovenal wordt daardoor de verteerbaarheid van het product aanzienlijk verbeterd. De smaak en consistentie van seitan zijn afhankelijk van de soort tarwe die men heeft gebruikt, de versheid van de ingrediƫnten en het eindproduct en hoe fijn alles is gemalen.

Aan de productie van seitan komen geen chemische oplosmiddelen en ingewikkelde apparatuur te pas. Een andere benaming voor seitan is tarwevlees vanwege de vleesachtige structuur van het product. Door de kruidige smaak is het product ideaal als vleesvervanger te gebruiken voor vegetariƫrs en veganisten. Wel moet men er rekening mee houden dat seitan geen bron is van vitamine *B12.

Door* kombu zeewier aan de bouillon toe te voegen zorgt men voor een verhoogd gehalte aan organische verbindingen en spoorelementen. Door de combinatie van seitan en tamari wordt de opname van de plantaardige eiwitten in het lichaam verhoogd. Het nuttig opneembare percentage eiwitten van seitan is 67 procent. Deze vleesvervanger bevat geen cholesterol, verzadigde vetzuren en purine.