Kant-en-klare vleesvervangers kunnen niet alleen soja als hoofdingrediënt hebben maar ook granen worden vaak hiervoor gebruikt. Dit geldt bijvoorbeeld voor de spelt-notenburgers, en voor allerlei soorten burgers op basis van boekweit. Seitan is dan weer een product dat uit tarwegluten en zeewier bestaat die gekookt zijn in een bouillon van sojasaus (ook wel tamari genoemd), zeewier en *gember.
Quorn* is een product dat bereidt is van de schimmel Fusarium graminearum terwijl Valess magere zuivel als meest belangrijk ingrediënt heeft. Verder bevatten bepaalde vleesvervangers eveneens dierlijke ingrediënten, zoals onder andere melk, wei, eiwit van kippeneieren of kaas. Wil men exact weten wat er in een bepaalde vleesvervanger is verwerkt dan kijkt men het best op de verpakking voor een lijst met de complete informatie met betrekking tot de ingrediënten.
Er bestaan eveneens vleesvervangers met een vegetarische kaas. Dit is een soort kaas waarbij geen stremsel van kalveren gebruikt is, en die dus eveneens prima te gebruiken is door vegetariërs. Heeft men twijgfels dan kan men ook hier op de verpakking kijken om te zien wat voor de ingrediënten er precies in zijn verwerkt.
Door het grote scala aan vleesvervangers in de winkels van vandaag de dag is het steeds eenvoudiger geworden om vegetarisch te eten of om minder vlees te gaan gebruiken. Er zijn immers tal van goede en verantwoorde alternatieven te vinden. Variëren met vleesvervangers is door het grote aanbod eveneens geen probleem meer net zoals een gezond voedingspatroon opbouwen zonder dat men de kans loopt op het ontstaan van bepaalde tekorten.
Afhankelijk van de persoonlijke wensen of voorkeuren kan men er zelfs voor kiezen om, al dan niet, om bepaalde dierlijke producten te gebruiken zoals me4lk, eieren of gelatine. Verder is het niet langer nodig om een dieet aan te vullen met grote hoeveelheden peulvruchten of noten maar met lekkere vleesvervangers.