Vleesvervangers bevatten dezelfde voedingsstoffen als vlees zo is vast komen te staan, maar hebben wel een lager gehalte aan verzadigde vetzuren, waardoor problemen als overgewicht of een te hoge cholesterol vermindert kunnen worden. Het gebruik van vleesvervangers wil overigens niet zeggen dat een goed dieet enkel goed is wanneer er vlees of een vleesvervangend product in voorkomt. Mensen die elke dag, maar zo nu en dan of zelfs totaal geen vlees eten, zullen allemaal goede voor- en nadelen over hun eetgewoontes kunnen geven. Het is echter zaak om de nadelen weg te werken en de voordelen weten te behouden.
De voordelen van het eten van vlees worden van kindsbeen af ingeprent. Geen mens die op school namelijk ontkomt aan de voorname voedingsdriehoek, met hierin eveneens vlees. Vlees bevat een type ijzer dat het menselijks lichaam direct op kan nemen en ook eiwitten levert evenals de noodzakelijke vitamine B12 welke men niet in plantaardige producten terug kan vinden. Natuurlijk zit ijzer eveneens in overige voedingsmiddelen zoals bepaalde groenten, maar hiervan is de absorptiegraad aanzienlijk lager, waardoor men veel minder van he ijzer binnenkrijgt.
Voordelen van plantaardige producten, en dus ook van de meeste vleesvervangers, zijn de vezels, de mineralen en bepaalde vitamines welke erin voorkomen die men niet in vlees of andere dierlijke producten kan vinden. Bovenal bevatten voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong geen cholesterol en leveren daarnaast trage koolhydraten welke het menselijk lichaam energie kunnen bezorgen voor heel een dag.