Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Dikke voeten
Vaak heb je tijdelijk last van dikke voeten. De reden kan een ontsteking in de voet zijn of vochtophoping. Een ontsteking in de voet gaat in de meeste gevallen bij voldoende rust vanzelf over. Gaat de voet buiten opzwellen pijn doen en krijg je koorts, neem dan contact op met de huisarts. Een ontsteking kan veranderen in een infectie en deze kan uitbreiden als er niets aan wordt gedaan. Een ontsteking kan door verschillende oorzaken ontstaan maar vaak is irritatie door wrijving de oorzaak. De voeten kunnen bij een ontsteking geheel dik zijn maar er kan ook plaatselijk een zwelling ontstaan. Vaak zie je een duidelijke overgang tussen het middengedeelte van de voet en de tenen. De huid op de voet is glanzend, de tenen kunnen rood verkleuren en koud *aanvoelen.

Vocht* in de voeten kan om verschillende redenen ontstaan. Soms worden de voeten zo dik dat de huid strak gespannen om de voet zit en pijnlijk aanvoelt. Het vocht in de voeten is extra vocht dat niet afgevoerd of verwerkt kan worden en daarom naar beneden zakt. Bekende oorzaken voor dikke voeten zijn zwangerschap, menstruatie en langdurig niet bewegen tijdens een zittende reis. Ook hebben veel mensen last van dikke voeten in de zomer, het lichaam houdt door de warme temperaturen meer vocht vast. Dikke voeten kunnen ook ontstaan door een blokkade in de bloedvaten, trombose is een bekende aandoening die dikke voeten veroorzaakt.

Tijdelijke dikke voeten kunnen snel verdwijnen door beweging, het omhoog leggen van de voeten of met een zoutarm- of zoutloos dieet. Bij een onbekende oorzaak voor dikke voeten waarbij de dikke voeten langdurig aanwezig zijn is het belangrijk om de huisarts in te schakelen. Naast bloedvat problemen zijn er meerdere medische oorzaken die dikke voeten kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om de oorzaak te vinden en te behandelen. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak die gevonden wordt. Soms helpt een aangepast eet- en drinkpatroon, ook zijn er medicinale oplossingen voor de dikke voeten zoals plastabletten of bloedverdunnende middelen. Bij ernstige oorzaken kan een operatie soms nodig zijn om de vochtbalans te herstellen.