Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Behandeling waterpokken
In België zijn het met name kinderen tussen de twee en de acht jaar oud die waterpokken doormaken. Wanneer een kind eenmaal waterpokken gehad heeft zijn er antistoffen tegen het virus aangemaakt en kan de ziekte bij een hernieuwde besmetting in de toekomst in principe niet nog een keer plaatsvinden. Dit kan overigens wel gebeuren bij mensen waarbij de weerstand sterk is verminderd: bij hen kan een infectie met waterpokken zelfs gevaarlijke situaties tot gevolg hebben. Op het moment dat men waterpokken heeft dient men beter contact met baby’s, mensen met een verminderd afweersysteem en zwangere vrouwen te vermijden.

Waterpokken gaan spontaan weer over, dus een behandeling is niet noodzakelijk. In sommige gevallen is de jeuk zo erg dat een behandeling met behulp van mentholgel, -poeder of -lotion zinvol kan zijn. Op het moment dat er sprake is van een bacteriële infectie van de blaasjes kan een desinfecterende crème of een vorm van antibiotica in de vorm van een crème toe worden gepast. *

Indien* er ernstige verschijnselen en/of hoge koorts optreden kan het zijn dat het afweersysteem van het lichaam niet voldoende functioneert of dat er een complicatie op is getreden: het is dan van belang om snel de huisarts in te lichten zodat er passende maatregelen getroffen kunnen worden.

Volwassen personen (en kinderen die ouder zijn dan veertien jaar) die waterpokken krijgen zijn daar vaak aanmerkelijk zieker van dan jonge kinderen. Voornamelijk zwangere vrouwen en personen met een verminderde weerstand kunnen eveneens ernstiger complicaties ontwikkelen zoals bijvoorbeeld een longontsteking. Baby’s (met name die van moeders die zelf geen waterpokken hebben gehad en dus geen antistof bescherming hebben) lopen ook een grotere kans op een ernstiger verloop van waterpokken. Bij dergelijke groepen is een behandeling met behulp van anti-virusmedicatie vaak de aangewezen oplossing. Deze behandeling geeft een optimaal effect wanneer er snel mee wordt begonnen, daarom is het verstandig snel contact met de huisarts op te nemen in geval van waterpokken.

In de meeste gevallen verloopt waterpokken echter zonder complicaties en is behandeling niet nodig. Alleen de jeuk, geïnfecteerde blaasjes en koorts kan men eventueel behandelen met behulp van medicatie.