Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Oorzaken waterpokken
Waterpokken ontstaan door middel van een besmetting met een virus. De besmetting vindt plaats door middel van de lucht die iemand uitademt die reeds is besmet maar men kan ook besmet worden door druppeltjes met het virus die in de lucht terechtkomen tijdens het hoesten van een patiënt of door direct lichamelijk contact. De besmetting wordt pas op een later moment duidelijk. In de eerste fase ontstaan er symptomen die lijken op een gewone verkoudheid samen met een lichte verhoging van de lichaamstemperatuur. Hierna komen er over heel het lichaam rode plekjes, ter grootte van een muggenbult. Vaak beginnen dergelijke vlekjes in de nek en verspreiden deze zich in rap tempo over de rest van het lichaam, zelfs op de behaarde hoofdhuid kan men waterpokken aantreffen. De plekjes gaan de volgende dag over in de typische blaasjes, welke zijn gevuld met vocht.

De oorzaak van waterpokken is dus eigenlijk alleen een besmetting met het zogenaamde varicella zostervirus. Het Varicella zostervirus, oftewel afgekort als VZV, is één van de acht herpesvirussen, HHV-3 (humaan herpesvirus type 3), dat mensen kan infecteren. Het virus veroorzaakt bij kinderen vaak waterpokken en bij volwassen personen gordelroos en postherpetische neuralgie, aandoeningen die bij kinderen nauwelijks voorkomen. Het grootste deel van de bevolking (ongeveer negentig procent) blijkt bij bloedonderzoek antistoffen te bezittn tegen het Varicella zostervirus.

Het virus blijft in het lichaam achter ook al zijn de symptomen van waterpokken al lang weer verdwenen. Later kan het virus echter weer de kop opsteken, echter niet in de vorm van waterpokken maar als gordelroos (herpes zoster).

In veel gevallen krijgen juist kinderen waterpokken omdat zij veel in contact zijn met leeftijdsgenootjes op bijvoorbeeld een school, een dagverblijf of een vereniging. Op het moment dat een kind besmet is met het virus heeft het echter nog geen symptomen en weet men nog niet dat het de waterpokken heeft. Daardoor is het niet moeilijk voor het virus om zich ook naar andere kinderen te verspreiden wanneer het besmette kind hoest of praat en daarbij kleine druppeltjes speeksel in de lucht terecht laat komen. Deze druppeltjes worden vervolgens door anderen *ingeademd.

*