Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Symptomen aderverkalking
Aderverkalking komt in de meeste gevallen tot uiting op het moment dat de opening van de slagaders dusdanig vernauwd is dat de doorstroming van het bloed gehinderd wordt. De symptomen, die gelijk zijn aan die van arteriosclerose en atherosclerose, zijn afhankelijk van het orgaan dat niet meer goed van bloed wordt voorzien, het kan onder andere gaan om: evenwichtsstoornissen en duizeligheid, verlammingsverschijnselen, gezichts- en spraakstoornissen zodra de hersenen erbij betrokken zijn, pijn op de brost welke naar de armen of de kaak uitstraalt indien het hart een rol speelt bij de aderverkalking. Is er sprake van artritis van de onderste ledenmaten dan kan er tijdens het lopen kramp in de benen ontstaan ten gevolge van de aderverkalking.

De aderverkalking kan samen gaan met een aantal ernstige ziekten. Naast een hoge bloeddruk kan er eveneens een onvermogen van het hart ontstaan om haar pompfunctie uit te voeren, dit staat ook bekend als hartfalen. Verder kan aderverkalking zorgen voor een verminderde werkzaamheid van de nieren om het bloed te filteren en hier afvalstoffen uit te verwijderen, een andere naam voor dit fenomeen is nierinsufficiƫntie.

Afhankelijk van de plaats waar de aderverkalking zich in een lichaam bevindt kunnen er klachten ontstaan. Is het hart hierbij betrokken dan zal er pijn ervaren kunnen worden in de borst welke uit kan stralen naar de armen en de kaken terwijl wanneer de hersenen er een rol bij spelen men verlammings- en uitvalsverschijnselen hierdoor kan krijgen.

Doordat de aders dicht zijn gaan slibben dient het hart niet alleen harder te werken maar ook zal er meer druk nodig zijn om het bloed door heel het lichaam te kunnen pompen. Dit heeft een te hoge bloeddruk tot gevolg. De kans op beschadigingen aan de bloedvaten zijn dan ook erg groot. Verder kan er in de hersenen de druk zo hoog oplopen dat er bloedvaatjes stuk gaan of dichtslibben. De gevolgen zijn in dergelijke gevallen vaak ernstig en in een groot aantal gevallen leveren deze blijvende schade aan het hart of de hersenen op. In het begin zal aderverkalking weinig tot geen klachten geven, deze komen langzaam en geleidelijk.