Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Amandelontsteking voorkomen
Bij een amandelontsteking (de medische term voor deze aandoening is tonsillitis) zijn de keelamandelen opgezwollen en ontstoken. In de meeste gevallen is een virusinfectie hiervan de oorzaak, maar in sommige gevallen is een ontsteking van de amandelen het gevolg van een infectie met zogenaamde bètahemolytische streptokokken. Dit is dus een bacterie. Een amandelontsteking ten gevolge van streptokokken behoort tot de kinderziekten en komt met name vaak voor bij kinderen van vijf en zes jaar.

Een dergelijke ontsteking van de amandelen ontstaat door een besmetting van de amandelen met streptokokken. De ziekte neemt in sommige gevallen epidemische vormen aan op het ogenblik dat de omstandigheden voor de verspreiding van deze bacteriën erg gunstig zullen zijn. Bijvoorbeeld op plaatsen waar grote groepen mensen dicht op elkaar zitten gepakt en waar niet genoeg wordt geventileerd.

Door echter direct in te grijpen zodra men lichte keelpijn voelt zou een fikse amandelontsteking* wellicht weten te voorkomen. Het nuttigen van genoeg goede vitaminerijke voeding kan de weerstand van personen eveneens verhogen waardoor men een amandelontsteking voor een deel zal kunnen voorkomen. Men dient zich echter wel te bedenken dat men altijd kan worden besmet door andere personen net zoals men zelf andere mensen weer kan besmetten. Zolang men amandelen heeft zal er altijd een kans op ontsteking aanwezig blijven. Pas bij amandelen welke de luchtwegen gaan belemmeren of amandelen welke chronisch ontstoken zijn zal een arts de mogelijkheid aanwenden welke amandelontsteking werkelijk voorkomt, te weten: de operatieve verwijdering ervan..

Een Keel-, Neus en Oorarts (KNO arts) kan in een ernstig geval het besluit nemen om de amandelen weg te halen door het uitvoeren van een operatieve ingreep. Voor een dergelijke oplossing wordt slechts zelden gekozen. Het weghalen van de keelamandelen is namelijk absoluut geen lichte ingreep en heeft bovenal invloed op de stem, de spraak en zal veranderde ademhaling van een kind tot gevolg hebben. Men moet goede redenen hebben voordat de keel- neus en oor arts instemt. De redenen kunnen ondermeer veelvuldige problemen met de ademhaling of een verminderde kwaliteit van leven ten gevolge van de ontstekingen zijn. Ontstoken neusamandelen kan men niet laten verwijderen.