Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Operationeel verwijderen van de amandelen
Alsmaar terugkomende ontstekingen kunnen een gegronde reden vormen om de amandelen weg te halen. Bij kinderen tot zo’n tien jaar gebeurt dit door de amandelen te knippen. Dit wil zeggen met behulp van een speciaal instrument woelt de arts de keelamandelen in één beweging van de onderlaag los. Bij oudere kinderen en volwassen personen worden de amandelen gepeld omdat deze dan aanmerkelijk vaster zitten. De arts maakt de amandelen in zo’n geval stapsgewijs los van de *onderlaag.

Niet* alleen bij kinderen maar ook bij volwassen personen gebeurt de ingreep in de meeste gevallen onder een algehele narcose. De meeste huisartsen zijn vandaag de dag terughoudend met het operatief weg laten halen van amandelen. Enkel en alleen bij ernstige klachten heeft het zin om de amandelen te verwijderen. De leeftijd speelt bij de beslissing eveneens een voorname rol. Hoe jonger het kind is dat last heeft van diens amandelen, hoe terughoudender een arts zal zijn met de ingreep.

Het knippen van amandelen staat erom bekend een pijnlijke ingreep te zijn. Na de operatie zal men dan ook te maken hebben met pijn in de keel, met name op het moment dat de keelamandelen weg zijn gehaald. De pijn is in de regel tamelijk goed te bestrijden met behulp van de toediening van paracetamol in de vorm van een drankje of als zet)pillen. Helpen dergelijke pijnstillers niet voldoende dan kan men in overleg met de huisarts eventueel een sterkere pijnstilling gaan gebruiken. Kort na de operatieve ingreep komt er dikwijls nog oud bloed in de neus en in de mond terecht.

Zowel de meeste kinderen als volwassen personen voelen zich de eerste dagen na de operatie nog een beetje ziek. De keelpijn houdt een aantal dagen aan, voornamelijk bij het spreken en het eten. De pijn straalt in bepaalde gevallen eveneens uit naar de oren.

Op de plek waar de amandelen zijn verwijderd ontstaat een grijs-witte laag, deze is te vergelijken met het korstje dat bij een schaafwond op de huid ontstaat. De adem kan daardoor een beetje weeïg gaan ruiken en er ontstaat dikwijls eveneens een vieze smaak in de mond.