Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Amandelontsteking
De meest belangrijke taan van amandelen is het vangen van bacteriën en virussen en deze vervolgens onschadelijk maken. Hiermee helpen de amandelen om infecties in het lichaam te voorkomen. Op het moment dat er zeer veel ziekteverwekkers zich in het lichaam bevinden dan kunnen de amandelen het werk soms niet langer aan en raken deze zelf eveneens geïnfecteerd.

Het immuunsysteem leert in de loop van de tijd grote aantallen verschillende ziekteverwekkers herkennen en kan deze om die reden dan ook vaak eenvoudig bestrijden. Dit geldt eveneens voor de amandelen die een belangrijke rol vervullen in het afweersysteem van het lichaam. Op jonge leeftijd kost het de amandelen dus aanzienlijk meer moeite en tijd om bacteriën en virussen op een juiste wijze te bestrijden. Bij jonge kinderen (tot circa de leeftijd van acht jaar) raken de amandelen dan ook sneller overbelast en zelf ontstoken.

Dit wil echter niet zeggen dat een volwassen persoon niet te maken kan krijgen met een amandelontsteking. Dikwijls is dat het gevolg van een virusinfectie (verkoudheid) of ten gevolge van de ziekte van Pfeiffer. Eveneens een bacteriële infectie en schimmelinfecties kunnen de oorzaak van een ontsteking van de amandelen bij een mens zijn. De ontstekingen komen niet alleen in de keel- maar ook in de neusamandelen voorkomen. Bij bepaalde personen komt de amandelontsteking voortdurend weer terug.

Een ontsteking van de keelamandelen kan gepaard gaan met een keelontsteking, dit fenomeen wordt ook wel angina genoemd. Deze aandoening mag men echter niet verwarren met angina pectoris: wat een hartaandoening is. Een acute ontsteking van de keelamandelen kan voor klachten als keelpijn, slikproblemen, hoofdpijn, (niet regelmatig) snurken en koorts zorgen. De klachten zullen in de loop van één tot anderhalve dag optreden. Bij zowel kinderen als volwassen personen kan een acute ontsteking van de amandelen telkens terugkeren, soms zelfs meerdere malen gedurende een *jaar.

Bij* baby’s evenals bij erg jonge kinderen is het dikwijls erg lastig om te kunnen achterhalen wat er eigenlijk scheelt is op het moment dat deze ze ziek zijn. Symptomen als niet willen eten of drinken kan duiden op pijn in de keel tijdens het slikken.

Alsmaar terugkomende ontstekingen kunnen een gegronde reden vormen om de amandelen weg te halen. Bij kinderen tot zo’n tien jaar gebeurt dit door de amandelen te knippen. Dit wil zeggen met behulp van een speciaal instrument woelt de arts de keelamandelen in één beweging van de onderlaag los. Bij oudere...

Bij tonsillitis, zoals een ontsteking van de amandelen in de medische wereld ook wel wordt genoemd, zijn de keelamandelen ontstoken en eveneens opgezwollen. In een groot deel van de gevallen is een virusinfectie de oorzaak hiervan, maar soms is een amandelontsteking echter het gevolg van een infectie met bètahemolytische streptokokken,...