Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Alcohol drinken bij antibiotica?
Er wordt vaak gezegd dat de combinatie antibiotica en alcoholische dranken niet samen gaat. Alcohol en allerlei medicijnen, dus ook een antibioticum, kunnen de werking van elkaar op een aantal verschillende manieren beïnvloeden.

Op de eerste plaats kunnen bepaalde medicijnen de afbraak van de alcohol in het lichaam vertragen. Daardoor blijft er dus het giftige afbraakproduct van de alcohol voor een aanzienlijk langere tijd in het lichaam aanwezig. Dit kan onder andere hoofdpijn, misselijkheid, transpireren, een rood en warm gezicht, duizeligheid, een daling van de bloeddruk en hartkloppingen tot gevolg hebben. Maar ook de omgekeerde situatie kan voorkomen, met andere woorden: de alcohol zou de de afbraak van medicijnen kunnen vertragen, waardoor juist deze langer in het lichaam blijven. Als gevolg daarvan worden de werking evenals de bijwerkingen van bepaalde medicijnen versterkt.

‘Bij antibiotica betekent het gebruik van alcohol in de regel geen groter probleem dan bij overige medicijnen. Wel liggen de meeste antibiotica tamelijk zwaar op de maag, terwijl alcohol eveneens een erg grote belasting vormt voor het maagslijmvlies. De lever, die allebei deze producten af moet breken, wordt eveneens zwaar belast bij het gelijktijdig gebruiken van alcohol en antibiotica. Alcohol kan wel voor extra problemen gaan zorgen op het moment dat men preparaten neemt welke gebaseerd zijn op imidazole. Deze worden met name voorgeschreven bij een aantal geslachtsziekten en vaginale infecties. De combinatie van dit soort middelen samen met alcohol hebben onder andere hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid tot gevolg. Dit wordt ook wel het zogenaamde disulfirmam-effect genoemd. Misschien zal de apotheker er bij de afgifte van deze medicijnen op wijzen dat men deze niet samen mag gebruiken met alcoholische drank. Verder zal de bijsluiter van deze medicatie een dergelijke waarschuwing duidelijk vermelden zodat men het in alle gevallen na kan lezen.

Heeft men twijfels over de combinatie van een antibioticum en alcohol dan kan men eerst de bijsluiter raadplegen en mocht men dan nog altijd geen, of niet voldoende duidelijkheid hebben dan is het raadzaam contact op te nemen met de behandeld arts of de apotheek. Deze kunnen doorgaans voldoende duidelijkheid bieden over het gebruik van zo’n combinatie.