Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Behandeling van autisme
In de regel is enige vorm van behandeling of ondersteuning bij autisme aan te raden. De behandelingen van autisme zijn niet op de genezing van de aandoening gericht, maar op de ondersteuning in de omgang met het *autisme.

Zo* kunnen er bijvoorbeeld gedragstherapeutische- en psychologische behandelingen worden gegeven die zich richten op het verbeteren van de communicatieve vaardigheden van de patiënt, het beperken van stereotiep gedrag, het stimuleren en optimaliseren van de sociale interactie van de patiënt en het geven van een opvoedingsondersteuning aan de ouders. Er zijn zowel algemene benaderingen, welke uitgaan van diverse leertheoretische principes, als specifieke benaderingen, welke kijken naar de individuele situatie.

Er zijn geen medicijnen die tegen autisme in kunnen worden gezet. Maar in sommige gevallen kan er wel ondersteuning nodig zijn door middel van medicijnen, zoals antidepressiva en antipsychotica. Naast het volgen van een therapie, en eventueel het gebruik van ondersteunende medicatie, kan een autistisch persoon zich ook aansluiten bij een zelfhulpgroep of zich richten op een alternatieve vorm van behandeling. Deze alternatieve behandelingen kunnen zijn gericht op het beïnvloeden van het gedrag, de activiteit van de hersenen of zijn gericht op de autistische persoon zelf. Voorbeelden van dit soort alternatievebehandelingen zijn onder andere: Son-Rise, CEASE therapie, DAN! en sensitherapie.

Doordat vrijwel geen enkele persoon die lijdt aan autisme gelijk is aan een ander zal ook bijna geen enkele behandeling hetzelfde kunnen zijn. Natuurlijk kunnen er wel een aantal elementen van de behandeling overeenkomsten vertonen met die van een andere persoon met autisme maar vaak heeft iedere patiënt eigen punten waar extra aandacht aan gegeven dient te worden.

De meeste autistische personen zullen echter wel voor de ret van hubn leven goed begeleid dienen te worden zopdat zijn geholpen blijven worden met het omgaan met hun aandoening en de gevolgen die dit voor hen, en hun naaste omgeving, heeft. In bepaalde gevallen zal een autistisch persoon zelfs niet alleen kunnen wonen maar dit eventueel onder begeleiding moeten doen, eventueel zelfs in een speciale woongroep met andere mensen met autisme. Welke behandeling nodig is dient dan ook altijd per individu bekeken en beoordeeld te worden.