Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Bloed urine
Op het moment dat er bloed in de urine (hematurie) aanwezig is dan is de kleur ervan een beetje bruin, roze of rood. De kleur hangt ondermeer af van de hoeveelheid bloed die in de urine terechtgekomen is. Zeer geringe hoeveelheden bloed kunnen met het blote oog in de meeste gevallen niet eens waar worden genomen.

De reden waarom er bloed in de urine zit is in een behoorlijk aantal van alle gevallen vanwege een afwijking in de urinewegen zoals bijvoorbeeld in de urineblaas of in één of beide nieren. Er kan ook wat niet in rode zijn met de prostaat (mits de betreffende patiënt een man betreft natuurlijk).

Een paar mogelijke oorzaken van de aanwezigheid van bloed in de urine zijn: infecties van organen die iets te maken hebben met de aanmaak,of de opslag van de urine zoals de urineblaas, de nierfilter, het nierbekken maar bij mannen kan ook een prostaatontsteking hiervan de oorzaak zijn. Verder kunnen nierstenen of de aanwezigheid van cystes zorgen voor een bepaalde hoeveelheid bloed in de urine.

Verder kan men door een ongeval of inwendig trauma bloed in de urine krijgen doordat er iets beschadigd is aan de urinewegen van de patiënt. Maar het bloed kan eveneens afkomstig zijn, en dat is een totaal onschuldig fenomeen, van het menstruatievocht dat hiermee vermengd is geraakt tijdens het plassen.

Maar ook ernstiger aandoeningen kunnen voor bloed in de urine zorgen zoals een aantal bloedziektes zoals thalassemie of de sikkelziekte. Eveneens een aantal vormen van kanker kunnen de boosdoener van dit fenomeen zijn waaronder nier- en blaaskanker en eveneens bepaalde vormen van kanker aan de prostaat. Ook goedaardige tumoren die aanwezig zijn in de urinewegen kunnen de veroorzaker zijn.

Zodra men merkt dat er bloed in de urine, en men weet zeker dat dit niet van menstruatievocht afkomstig kan zijn, dan kan men het best snel contact opnemen met de huisarts omdat er nog een aantal mogelijke oorzaken meer bekend zijn. De huisarts kan in zo’n geval door het uitvoeren van zowel een lichamelijk onderzoek als door het onderzoeken van de urine vaststellen wat de oorzaak is.