Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
 Schuimbeton
Het gebruik van schuimbeton is bij de meeste particulieren zo goed als onbekend. Bij vakmensen is schuimbeton juist een van de meest favoriete producten. Zo wordt schuimbeton zelfs veelvuldig gebruikt in de wegenbouw voor het verstevigen van bijvoorbeeld paalfunderingen. Ook in de woningbouw wordt het relatief goedkope schuimbeton regelmatig gebruikt. Het grote voordeel van schuimbeton op de werkvloer is de mensvriendelijkheid van het product. Het schuimbeton wordt vloeibaar door slangen aangebracht op de ruimte of in de ruimte waar het schuimbeton aangebracht moet worden. Doordat er helemaal niet getild hoeft te worden de werknemers niet zwaar belast. Het voorwerk dat gedaan moet worden, het maken van een bekisting, is zwaarder dan het aanbrengen van het schuimbeton zelf. Het maken van een bekisting is nodig om het schuimbeton binnen de te behandelen ruimte te houden. Nadat het schuimbeton is uitgehard kan de bekisting weer verwijdert worden. Hierna mag men ook pas op het schuimbeton gaan staan.

Schuimbeton bestaat uit een schuimmiddel, reststoffen uit de industrie die als toeslagstoffen worden toegevoegd, water, lucht en cement. De hoeveelheid cement is bepalend voor de sterkte van het schuimbeton. Nadat schuimbeton is aangebracht heeft het tijd nodig om uit te harden. Na het uitharden ontstaat er een gesloten cellenstructuur met luchtbelletjes net zoals bij celbeton. Ook hier zorgen deze luchtbelletjes voor een isolerende waarde bij het schuimbeton. In tegenstelling tot de afgesloten structuur van celbeton kan schuimbeton na de uitharding wel een beetje water opnemen in de buitenste laag. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan schuimbeton buiten gebruikt worden. Het aanbrengen gebruikt buiten op dezelfde manier als binnen maar het moet wel lang genoeg droog blijven zodat het schuimbeton kan uitharden. Omdat het cement hierbij vooral van invloed is wordt met name bij de wegenbouw nogal eens gekozen voor snelhardend cement in het schuimbeton bij spoedkarweien.

Mede door de lange levensduur, het gebruik van bijvoorbeeld restmaterialen maar vooral door de besparing op energie krijgt schuimbeton het label duurzaam en milieuvriendelijk. Door het gebruik van schuimbeton kun je op een gemakkelijke en snelle manier de kruipruimte van je huis isoleren. Bij veel nieuwbouwwoningen wordt het schuimbeton gebruikt als fundering. Ook zorgt schuimbeton voor het snel aanbrengen van een sterke, en isolerende vloer. Je kunt het schuimbeton ook gebruiken bij renovatiewerkzaamheden of herstelwerkzaamheden. Ook hier kun je denken aan oplossingen binnen en buiten de woning. Je kunt schuimbeton aanbrengen over een houten vloer die er niet meer zo mooi uitziet, een tegelvloer een gladde bovenlaag geven of bijvoorbeeld een oude betonnen vloer herstellen met schuimbeton. Zolang er tijd en ruimte is om uit te harden kun je schuimbeton gebruiken. Voor isolatie in huis is schuimbeton zeker in vergelijking met veel andere isolatiematerialen een goedkope manier van isoleren.