Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Gevolgen brandend maagzuur
De gevolgen van brandend maagzuur zijn doorgaans vrij beperkt. Er ontstaan pas serieuze problemen op het moment dat men reeds langere tijd hier last van heeft, wat eigenlijk ook vrij logisch is. Hoe langere de periode namelijk is dat de kwetsbare slokdarm heeft blootgestaan aan het maagzuur, hoe groter de kans op complicaties.

Men zou onder andere l+ast kunnen krijgen, na een geruime tijd last te hebben van brandend maagzuur, van reflux oesofagitis. Dit is een term die in de me4dische wereld wordt gebruikt voor een ontsteking van de slokdarm die het gevolg zijn van het terugstromen van het maagzuur. Na verloop van tijd kunnen de ontstane ontstekingen veranderen in zweertjes, littekens of zelfs tot vernauwingen van de slokdarm. Dergelijke complicaties zullen doorgaans niet vanzelf genezen en bovendien kan men slikproblemen krijgen en/of pijn ervaren.

Het lichaam van de mens is zeer ingenieus want de slokdarm is bijvoorbeeld in staat om zichzelf te veranderen om op die manier beter bestand te zijn tegen het maagzuur dat erin terechtkomt. In zo’n geval zal een slokdarmwand gelijkenis gaan vertonen met het dikke, beschermende slijmvlies van de maag zelf. Door medici wordt in dit geval gesproken van een slokdarm van Barrett, genoemd naar de ontdekker van dit fenomeen. De verandering van de slokdarm gaat samen met een vergrote kans op het ontwikkelen van slokdarmkanker, hoewel deze ziekte tamelijk zeldzaam is

Het terugstromen van het maagzuur in de slokdarm, wat brandend maagzuur in feite is, kan in bepaalde gevallen klachten veroorzaken die lijken op astma. Dit wordt dan ook gastric astma genoemd. De aandoening kan langdurig hoesten tot gevolg hebben. Het zuur dat in de slokdarm terechtkomt kan langs de luchtpijp naar de longen stromen en daar klachten veroorzaken. Hierbij kan men denken aan een kriebelhoest of een piepende manier van ademen. Het maagzuur kan bijvoorbeeld tijdens de slaap in de longen terechtkomen. Patiënten die lijden aan astma kunnen hierdoor te maken krijgen met een verergering van de reeds bestaande klachten. Het zuur kan daarnaast sommige zenuwuiteinden in de slokdarm prikkelen. Doordat deze zenuwen ervoor zorgen dat de luchtwegen gaan samentrekken krijgt men klachten.