Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Oorzaken brandend maagzuur
In tegenstelling tot wat nog altijd een heleboel mensen denken over het gevoel, dat men krijgt als er gesproken wordt van brandend maagzuur, vindt dit fenomeen echter niet plaats in de maag. Brandend maagzuur is namelijk een fenomeen dat zich openbaart in de slokdarm en wil eigenlijk niets meer of minder zeggen dan het terugstromen van de inhoud van de maag naar de slokdarm.

Het zuur dat door de maag aan wordt gemaakt om het voedsel snel en doeltreffend te verteren heeft namelijk ook een irriterende, en vaak brandende, uitwerking op het slijmvlies van de slokdarm. In tegenstelling tot het slijmvlies dat dat zich in de maag bevindt heeft de slokdarm geen beschermende laag van binnen.

De oorzaken waardoor er een bepaalde hoeveelheid van de zure maaginhoud in de slokdarm terecht kan komen lopen uiteen van bepaalde voedingsmiddelen die men nuttigt en leefgewoontes tot de manier van zich bewegen en zich kleden. Natuurlijk zal men, wanneer men regelmatig last heeft van brandend maagzuur de oorzaak ervan willen *achterhalen.

Een* aantal voorbeelden van voeding en dranken die de maag aanzetten tot het overmatig aanmaken van maagzuur, en dus brandend maagzuur tot gevolg kunnen hebben zijn : uien, pittig gekruid of vet eten, (sap van) citrusvruchten, koffie, thee, alcoholische drank, frisdranken met koolzuur, peulvruchten, knoflook, allerlei soorten kool en zoetigheden.

Maar ook het roken van tabakswaren, te weinig bewegen en het hebben van overgewicht kunnen brandend maagzuur in de hand werken. Heeft men vaak last van brandend maagzuur tijdens de nacht dan kan dit te wijten zijn aan de slaaphouding. Men kan bijvoorbeeld te plat liggen waardoor de maaginhoud naar de slokdarm kan lopen.

Verder hebben mensen die een te dikke buik hebben of die te strakke broeken, rokken of riemen dragen een grotere kans op brandend maagzuur. Bij hen wordt namelijk veel druk op de maag uitgeoefend waardoor de zure inhoud ervan in de slokdarm terecht kan komen.

Te snel eten, dus zonder de tijd te nemen om goed te kauwen zorgt er ook voor dat de maag meer zuur aanmaakt en daarmee is de kans op brandend maagzuur eveneens toegenomen.