Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Symptomen brandend maagzuur
Brandend maagzuur kan men direct na het nuttigen van bepaalde dranken of spijzen krijgen maar evenwel is het mogelijk dat dergelijke klachten pas na enige tijd ontstaan. In veel gevallen is te veel of te vet eten of het drinken van alcoholische drank de reden van acute pijn in de maagstreek. Daarnaast bestaat nog de mogelijkheid dat de klachten worden veroorzaakt door een bacterie of een virus (in dit geval is er echter sprake van een voedselvergiftiging of een buikgriep). In de meeste gevallen kan hier weinig aan worden gedaan en is uitzieken het devies.

Maagklachten die reeds langere tijd aanhouden worden ook wel chronisch genoemd. Deze vragen in de eerste plaats om veranderingen in de eet- en leefgewoonten, eventueel aangevuld met een medicinale kuur. Een behandeling is echter afhankelijk van de veroorzaker van de klachten. Bij veel maagklachten is brandend maagzuur één van de meest prominent aanwezige. Toch worden niet alle maagklachten veroorzaakt door het terugstromen van de zure maaginhoud in de slokdarm (reflux, zoals brandend maagzuur in de medische wereld wordt genoemd).

Zoals de naam van de aandoening al duidelijk maakt heeft men bij brandend maagzuur met name last van een branderig gevoel ter hoogte van de maag en net erboven. Verder kan men de zure inhoud van de maag oprispen waardoor men eveneens een zurige smaak in de mond en een branderig gevoel in de keel zal krijgen.

In sommige gevallen kan het zelfs gebeuren dat er wat van de zure maaginhoud in de luchtwegen terechtkomt. Dit heeft in de regel als gevolg dat men zal gaan hoesten. Soms zelfs blijft men enige tijd last houden van een kriebelhoest ten gevolge van brandend maagzuur. Ook kan de maaginhoud bepaalde zenuwuiteinden prikkelen die zich in de slokdarm bevinden waardoor er een signaal aan de luchtwegen af wordt gegeven waardoor men een hoestbui krijgt.

Het branderige gevoel in de slokdarm kan soms zo ernstig zijn dat het er alle schijn van heeft dat men last heeft van het hart. Men ervaart dan een branderige pijn op de borst die zal verergeren wanneer men zich bijvoorbeeld voorover buigt of bukt.