Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Coeliakie: het glutenvrije dieet
Personen die lijden aan coeliakie, oftewel zoals in de volksmond ook wel aangeduid als glutenintolerantie of glutenovergevoeligheid, hebben een intolerantie voor een bepaald deel van gluten (de zogenaamde gliadines) en dienen om die reden een glutenvrij dieet te volgen. Daarbij dient een onderscheid te worden gemaakt tussen gluten welke coeliakie veroorzaken (zoals in tarwe, rogge, gerst en, in geringere mate, haver voorkomen) en gluten welke niet verantwoordelijk zijn voor coeliakie (zoals maïs, rijst en teff bevatten). Het innemen van gliadines veroorzaakt bij deze mensen via een auto-immuunreactie beschadigingen aan de darmvlokken die zich in de dunne darm bevinden, wat als gevolg heeft dat de opname van de bouwstoffen uit het voedsel minder zal worden. Op het moment dat alle producten met gliadines vermeden worden dan zullen de darmvlokken zich herstellen en kunnen voedingsstoffen weer op een normale manier op worden genomen. De darmvlokken herstellen zich trouwens niet blijvend (men dus kan niet volledig genezen), het opnieuw nuttigen van producten waarin gluten voorkomen zou weer een verslechtering *inhouden.

Mensen* die lijden aan coeliakie dienen voor de rest van hun leven een streng gliadine-vrij (in de volksmond glutenvrij, maar verschillende gluten-houdende granen worden gezien als vrij van gluten) dieet te volgen. De handel in glutenvrije producten is steeds meer in opkomst. Onder andere teff en producten welke gebaseerd zijn op maïs, rijst en boekweit worden als alternatief gebruikt. Havervlokken kunnen gluten bevatten op het moment dat deze verwerkt zijn door een machine welke eveneens glutenproducten heeft verwerkt. Aangezien gluten in zoveel voedingsmiddelen voorkomt is het erg lastig om een glutenvrij dieet te volgen. Om ervoor te zorgen dat toch alle belangrijke voedingsstoffen in voldoende mate binnen worden gekregen is het aan te bevelen begeleiding te zoeken in de vorm van een diëtist.

Deze dietist is immers gespecialiseerd op het gebied van voeding en intoleraties voor bepaalde stoffen die hierin voor kunnen komen. Er kan dan een speciaal dieet samen worden gesteld zodat de patiënt die lijdt aan coeliakie precies weet wat men wel en wat men beter niet zou kunnen eten. Goed opletten wat men kan eten is echter altijd het devies.