De aandoening coeliakie, wordt eveneens glutengevoelige enteropathie of glutenintolerantie genoemd en is een autoimmuunziekte welke te wijten is aan een permanent onvermogen om gluten uit de voeding te kunnen verdragen. Gluten beschadigt het slijmvies waarmee de dunne darm bekleed is zodat er een afvlakking zal ontstaat van de dunne darm en het zogenaamde absorptieoppervlak van deze darm gevoelig minder wordt. Het gevolg daarvan is een vermogen om voedingsbestanddelen op te nemen dat minder wordt waardoor er een tekort aan essentiële voedingsstoffen zal ontstaan. Coeliakie kan niet alleen bij kinderen maar ook bij volwassenen vast worden gesteld. De diagnose kan worden vermoed door een bloedonderzoek maar kan enkel en alleen met zekerheid worden gesteld door een biopsie van de dunne darm. De behandeling van coeliakie omhelst een streng glutenvrij dieet voor de rest van het leven van de betreffende patiënt.
De wetenschap staat overigens niet stil vandaag de dag en is dan ook nog altijd driftig op zoek naar de oorzaken van coeliakie. Immers wanneer men de oorzaak van deze aandoening zou hebben gevonden kan men de zoektocht gaan beginnen naar een behandel- of zelfs een geneeswijze. Doordat het aantal mensen die lijden aan coeliakie alsmaar toe lijkt te nemen zullen er een heleboel mensen bij genaat zijn wanneer er een doorbraak zou komen en men niet voor de rest van het leven een glutenvrij dieet zou moeten volgen. Doordat er in zo veel producten gluten zitten valt het namelijk niet mee om constant voeding te vinden die voldoet aan de eisen voor dit dieet en die nog smakelijk zijn ook. Met name voor de erg jonge patiënten met coeliakie kan dit erg frustrerend zijn.