Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Coma
Met een coma wordt in de geneeskunde een staat van een diepe bewusteloosheid bedoeld waarbij men de ogen niet open maakt wanneer men aan wordt gesproken, geen opdrachten uit kan voeren en geen verbale reacties zal geven. De diepte van de daling van het bewustzijn is bij een coma enkel en alleen nog af te leiden uit bepaalde motorische reacties wanneer men pijnprikkels toe krijgt gediend. De diepte van een comateuze toestand wordt vastgesteld op de Glasgow Coma Scale. Hierbij zal men een patiënt op een drietal onderdelen beoordelen. Men gaat daarbij uit van Eye opening response (de reactie door het openen van de ogen), Motor response (een motorische reactie) en Verbal response (de *spraak).

Een* aantal mogelijke oorzaken van het ontstaan van een coma zijn: een vergiftiging zoals onder andere door het gebruik van drugs, alcohol of de inname (bewust of onbewust) gifstoffen veroorzaakt kunnen worden. Maar ook problemen met de stofwisseling zoals bijvoorbeeld het optreden van een hypoglykemie, een hypergl;ykemie of een keto-acidose kunnen een coma tot gevolg hebben evenals ziekten van het centraal zenuwstelsel, CVA (bijvoorbeeld een beroerte of hersenbloeding), letsel aan het hoofd (zoals een hersenschudding), een hartinfarct, onderkoeling of een tekort aan zuurstof. De stofwisselingsproblemen zijn echter de meest voorkomende oorzaak van het ontstaan van een *coma.

In* sommige gevallen zal men in een ziekenhuis een tijdelijk kunstmatig coma opwekken om op die manier. Dit doet men door het toedienen van speciale medicatie die de zwelling van de hersenen tegen te kunnen gaan.

In behoorlijk wat fictieve verhalen zoals men die ziet in tv-series, stripverhalen of leest in lectuur wordt soms een niet juiste indruk gewekt met betrekking tot het verloop en de mogelijke gevolgen van een coma. De patient komt er in de fictieve verhalen dikwijls veel beter vanaf dan in werkelijkheid het geval zou zijn: zo is de kans op overlijden veel geringer, de blijvende schade is er bijna nooit, en men is redelijk snel weer de oude en in staat door te leven met hoogstens wat geheugenverlies van tijdelijke aard. De werkelijkheid is, helaas voor een aantal comapatiënten, vaak veel minder rooskleurig.