Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Dunne darm
De dunne darm heeft een belangrijke rol in het spijsverteringsstelsel. Nadat het eten en drinken door de slokdarm in de maag terechtkomt worden etensresten en voedingstoffen die we niet nodig hebben getransporteerd naar de dunne darm. Met als de dikke darm bestaat ook de dunne darm uit drie delen. Het eerste deel van de dunne darm is direct aangesloten op de maag, dit deel heet de twaalfvingerige darm. Tussen de maag en de twaalfvingerige darm zit een kringspier, deze kringspier zorgt voor de doorgang van het voedsel naar het bovenste deel van de dunne darm. In dit deel van de dunne darm komen ook de afvoeren uit van de alvleesklier en de galblaas. Het bovenste deel van de dunne darm is vijfentwintig centimeter lang.

Het tweede deel van de dunne darm wordt de nuchtere darm genoemd. In de nuchtere darm wordt het grootste deel van de voedingsstoffen opgenomen. Het voedsel wordt in de dunne darm gemengd met de spijsverteringssappen. Voedingsstoffen die belangrijk zijn voor onze gezondheid worden door het bloed verspreid over ons lichaam. Het tweede deel van de dunne darm, de nuchtere darm is twee meter lang. Aan het eind gaat de dunne darm van de nuchtere darm over in de kronkeldarm, dit laatste stuk van de dunne darm heeft een lengte van drie meter. In de kronkeldarm wordt de opname van vitamine B12 verzorgd. Mocht de nuchtere darm door een storing uitvallen dan neemt de kronkeldarm deze functie over.

Het grootste deel van het verteringsproces vindt dus plaats in de ruim vijf meter lange dunne darm. Belangrijke stoffen als eiwitten, mineralen en vitaminen worden vanuit de dunne darm verspreid over het lichaam. De dunne restanten verlaten via de urinewegen ons lichaam. De voedselresten worden naar de dikke darm geduwd. Met een goede beweging bevorder je dat proces. Gemiddeld duurt de verwerking van het voedsel tot en met het verlaten van het resterende voedsel via de endeldarm vierentwintig uur. Dit is ook afhankelijk van de voedingsstoffen die men gegeten heeft. De dunne darm werkt bijna altijd omdat de delen van de darm elkaars functie overnemen bij uitval.