Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Pijn darmen
Pijn in de darmen kan door diverse oorzaken op elke leeftijd ontstaan bij beide geslachten. Toch blijken vaak de vrouwen hier vaker last van te hebben. Een pas geboren baby kan al pijn in de darmen krijgen. De baby huilt veel en strekt de beentjes strak naar beneden. De oorzaak is vaak darmkramp. Kleine kinderen trekken de benen juist op bij pijn in de darmen, het kind vouwt zich op in de foetushouding en kan afhankelijk van de oorzaak gillen van pijn. Vooral kleine kinderen kunnen nog niet lokaliseren en zullen pijn in de darmen aanduiden als buikpijn. Heeft een kind heftige buikpijn of koorts bij de pijn bel dan meteen de huisarts. Een eenvoudige appendix kan al veel pijn veroorzaken, maar kan ook levensgevaarlijk worden als deze niet op tijd wordt ontdekt.

Een aandoening die wel pijnlijk maar niet levensgevaarlijk of bedreigend is. Is het prikkelbare darm syndroom, de oorzaak voor deze aandoening is nog altijd niet gevonden er bestaan alleen vermoedens op basis van factoren. Pijn in de darmen kan ontstaan als door een aandoening teveel vocht wordt ontrokken aan de dikke darm. De massa in de dikke darm wordt droog en hard, er kunnen scheurtjes en infecties in de darmwand ontstaan. Infecties in de darmen kunnen ontstekingen worden. Een ontsteking in de darmen kan veel pijn veroorzaken, de ontsteking kan eenmalig zijn maar ook kunnen er chronische ontstekingen optreden. Ontstekingen zijn in de meeste gevallen de oorzaak bij pijn in de darmen. Naast de ontsteking en de pijn die deze veroorzaakt treedt ook koorts op.

Ingrijpend is de ziekte van Crohn, hierbij ontstaan zweertjes in de darmwand en in de darmen. De ziekte kan zich uitbreiden over het hele spijsverteringskanaal. De zweren kunnen door de darmwand heen groeien. Er kunnen bloedingen- en vernauwingen ontstaan door littekenweefsel. Er kan chronische diarree ontstaan en bloedarmoede. Door de aantasting van de ziekte functioneren de darmen steeds slechter waardoor de pijn in de darmen toeneemt. In sommige gevallen geneest de ziekte van Crohn spontaan. Heel vaak betekend de ziekte van Crohn echter veel en langdurig pijn in de darmen.