Hoewel mensen het vaak niet merken, heeft een op de zeventig Nederlanders last van divertikels op de dikke darm. Deze goedaardige uitstulpingen brengen geen klachten met zich mee, totdat ze ontstoken raken. In dat geval spreken we van ‘diverticulitis’, wat klachten meebrengt als ernstige buikpuin, koorts, misselijkheid en een merkbare verandering in het ontlastingspatroon. Reden genoeg om eens dieper in te gaan op deze divertikels. Wat zijn het en hoe merkt u dat u hiermee te kampen heeft?
Wat zijn divertikels?
Onder divertikels verstaan we kleine, goedaardige uitstulpingen aan de darmwand van onze buikholte, die voornamelijk in het onderste deel van de dikke darm voorkomen. Zolang de divertikels niet ontstoken raken merken we hier weinig van, ze vormen zelfde problemen en hebben geen duidelijk merkbare symptomen. Wanneer u last krijgt van een hevige buikpuin, koorts of misselijkheid, kunnen de divertikels ontstoken zijn geraakt. In dit geval spreken we niet meer van divertikels, maar van diverticulitis. Hoewel de ontsteking normaliter vanzelf overgaat, is het soms nodig om met paracetamol de pijn te onderdrukken.
Naast bovenstaande symptomen kent diverticulitis een aantal meer symptomen, te denken aan bloed- en slijmverlies uit de anus, een gevoelige of opgezette buik, obstipatie of in minder mate diarree.
Hoe ontstaat diverticulitis?
Hoewel niet precies duidelijk is waar de divertikels vandaan komen, denkt men dat het voornamelijk te maken heeft met een vezelarme voeding, in combinatie met weinig groente en fruit, weinig of geen lichaamsbeweging en andere factoren die zorgen voor een verdikking van de ontlasting. Als gevolg hiervan ontstaan zwakke plekken in de darmwand, waar de divertikels kunnen ontstaan. De aandoening diverticulitis komt voornamelijk voor in de Westerse wereld, door de voedingsgewoonten en leefstijl van veel mensen, die het ontstaan van de divertikel bevordert. Het is niet voor niets, dat naar schatting 40-50% van de Westerse bevolking last heeft van divertikels. Waar er nog oplossing zijn voor ontstoken divertikels, zullen de divertikels zelf nooit volledig verdwijnen.