Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Behandeling van darmkanker
Er bestaan diverse behandelingen om darmkanker te lijf te kunnen gaan. Zo kan men bijvoorbeeld operatief ingrijpen, bestralen, chemotherapie of een combinatie van deze behandelingen toepassen.

Bij darmkanker wordt in de meeste gevallen een operatie uitgevoerd waarbij het zieke gedeelte van de darm weg wordt genomen. Vaak gebeurt dit door middel van een kijkoperatie in de buik. De behandeld arts haalt hierbij eveneens gezond darmweefsel weg. Dit zal namelijk de kans dat er kankercellen achterblijven welke weer tumoren kunnen vormen aanzienlijk kleiner maken. Nadat de arts het weefsel weg heeft gesneden, hecht deze de twee delen van de darm weer aan elkaar vast. In sommige gevallen kan dat echter niet, bijvoorbeeld bij het uitvoeren van een spoedoperatie of als de arts de kringspier van de anus eveneens dient te verwijderen. Dan is een (tijdelijk) stoma noodzakelijk. Een kleine tumor in de endeldarm kan de arts vaak tamelijk gemakkelijk langs de anus verwijderen.

Bestraling is als behandeling met name bij een tumor in de endeldarm geschikt. De meeste patiƫnten krijgen bestraling voordat men geopereerd wordt. Wanneer er na een operatie toch tumorcellen achter zijn gebleven, zal bestraling de kans dat ze weer tot tumoren uitgroeien verkleinen. Bovenal zijn bepaalde tumoren tijdens een operatie eenvoudiger te verwijderen indien deze eerst bestraald zijn.

Als de kanker uit is gezaaid, dan krijgt men naar alle waarschijnlijkheid chemotherapie. Deze medicatie kan in vrijwel heel het lichaam kankercellen bereiken. Zelfs als de tumor door de darmwand gegroeid is, maar nog niet uitgezaaid is , kan men chemotherapie krijgen.
In sommige gevallen weet een arts reeds van tevoren dat een behandeling de darmkanker niet zal gaan genezen. Dan zal deze in samenspraak met de patiƫnt gaan bekijken met welke behandeling men zo min mogelijk last heeft van de kanker. Dit wordt een palliatieve behandeling genoemd. Het meest belangrijke doel is hierbij de dikke darm goed doorgankelijk te maken. Op het moment dat dit mogelijk is, haalt de arts de tumor weg. Bestraling kan bepaalde klachten minder doen worden wanneer een operatie niet uit kan worden gevoerd. Een chemokuur zal het aantal uitzaaiingen in bepaalde gevallen kunnen *terugdringen.