Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Darmkanker voorkomen
Darmkanker voorkomen is eigenlijk niet mogelijk. Er zijn namelijk een aantal risicofactoren waar men zelf geen invloed op heeft, zoals de leeftijd. En wellicht zijn er nog een heleboel risicofactoren nog niet eens bekend. Maar dat wil niet zeggen dat men het risico op het krijgen van darmkanker niet zo gering mogelijk kan maken.

Hieronder lees je verschillende tips om de kans op darmkanker zo veel mogelijk te verkleinen. Een gedeelte van de adviezen heeft met de leefstijl te maken, een ander gedeelte met de voeding. Verder dient men om de kans op darmkanker te kunnen voorkomen elke dag voldoende te bewegen. Verder is bewegen goed om nog een heleboel andere redenen, zo is het goed om het lichaamsgewicht onder controle te houden of om af te vallen maar ook om een goede werking van de darmen in gang te kunnen zetten of deze zo te houden.

Roken daarentegen is uit den boze wanneer men het risico op het ontwikkelen van darmkanker zo klein mogelijk wil houden. Maar ook voor andere vormen van kanker is roken een risicofactor te noemen en dan met name voor longkanker.

Indien men, wat voor klachten dan ook. Krijgt dan dient men de huisarts hierover in te lichten. Met andere woorden men dient zichzelf goed in de gaten te houden om zo veranderingen in het lichaam op te kunnen *merken.

Gezond* en gevarieerd eten is om een heleboel redenen goed voor de gezondheid ook kansen op bepaalde vormen van kanker kan men hiermee kleiner maken. Wat de exacte rol van bijvoorbeeld veel groente en fruit en een heleboel vezels is op darmkanker, daar zijn de deskundigen het nog niet helemaal over eens. Wel is het zo dat groente en fruit onder andere goed zijn om de kansen op overige vormen van kanker te verkleinen (hierbij kan men denken aan long- en maagkanker). Tevens zijn er een heleboel aanwijzingen dat vezelrijke voeding het risico op darmkanker verkleint. Het ene onderzoek heeft wel meer duidelijke en overtuigende resultaten dan het andere.

Matig zijn met rood vlees en nitrietrijke groente zullen mogelijk darmkanker ook minder snel doen ontwikkelen