Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Hoe fiets afstellen?
Een fiets moet net zo comfortabel en veilig zitten als je luie stoel thuis. Daarom moet je een fiets altijd afstellen naar je eigen lengte en houding. Let ook altijd goed op de afstelling van de fiets als je de eerste tweewieler voor je kind koopt. Maar nu weer terug naar de volwassenen. Koop als eerste altijd een fiets die past bij je lengte. De maat van de fiets wordt aangeven in bandinches. Verder zijn er verschillen tussen de fietsen waar je bij het afstellen op moet letten. Het fietsmodel is hierbij belangrijk. Het stuur van een mountainbike of racefiets is anders en moet ook anders afgesteld worden dan het stuur van een normale dames en herenfiets, ofwel de citybike. Daarnaast hebben de meeste gewone stadsfietsen voor heren een stang.

De hoogte van het zadel moet op heuphoogte. Als man kun je zo gemakkelijk je been over het zadel zwieren met opstappen. Vrouwen kunnen de fiets iets schuin houden en zittend op het zadel aantrappen of met een klein stapje op het pedaal zo op het zadel schuiven. Bij de herenfiets moet je met de fiets tussen je benen kunnen staan zonder dat de stang je raakt, er moet ongeveer een handbreed tussen jou en de stang zitten. Je armen moeten iets gebogen zijn terwijl je handen losjes op het stuur kunnen liggen. Het zadel moet recht staan en je moet met je rug recht en schouders licht gebogen kunnen fietsen. De houding is belangrijk om aangenaam zonder rug- of zadelpijn te kunnen fietsen, maar ook om niet te snel moe te worden.

Je benen moeten voldoende kracht kunnen zetten zonder moet te worden of kramp te krijgen. Hierbij zijn de pedalen van de fiets belangrijk. Je moet met je voet plat op de pedalen kunnen staan. Tijdens het ronddraaien moet je been recht kunnen met een flauwe bocht in de knie. De afstand tussen knie en stuur moet ook ruim zijn. Als je onverwacht moet remmen dan moet je zonder problemen met twee voeten tegelijk af kunnen remmen op de grond. Vooral je veiligheid is belangrijk.