Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Genitale herpes voorkomen
Als je er voor 100% zeker van wilt zijn dat je geen genitale herpes krijgt, dan moet je geen seks hebben. Dat zal voor de meeste geen optie zijn en daarom is het belangrijk om zo veilig mogelijk seks te hebben. Er wordt weinig gesproken over seksueel overdraagbare aandoeningen, ook wel SOA’s genoemd, maar eigenlijk is het best verstandig om met je partner daar over te praten. Door gebruik van condooms verklein je het risico om besmet te raken of anderen te besmetten. Als iemand koortsblaasjes heeft kun je beter geen orale seks bedrijven. Ook als er op de penis of schaamlippen verschijnselen zijn van herpes genitalis is het beter geen orale seks te hebben. Raak de blaasjes zo min mogelijk aan. Er kan besmetting plaatsvinden als je geslachtsdelen van een patiënt met herpes genitalis aanraakt en daarna met je handen aan je eigen geslachtsdelen komt.

Helaas is er geen volledige bescherming tegen de besmetting, ook al probeer je zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen te treffen. Het is best mogelijk dat je een herpesinfectie hebt zonder dat je klachten hebt. Ook al zijn er geen rode plekken en/of blaasjes dan kun je toch besmettelijk zijn voor anderen. Je kunt het virus ongemerkt overdragen. Vaak zitten de blaasjes op plaatsen waar je ze niet kunt zien. Denk maar aan de baarmoedermond en de anus. Doordat een condoom niet altijd alle blaasjes zal bedekken, ze kunnen ook buiten de rand van het condoom zitten, is besmetting heel goed mogelijk. Het is zaak de herpesinfectie zo weinig mogelijk de kans te geven zich te vermeerderen.

Heb je het eenmaal, dan zul je ermee moeten leren leven. Praat er over met je partner en neem contact op met de patiëntenvereniging voor mensen met herpes. Je kunt ook met je arts of een sociaal verpleegkundige gaan praten. Informeer je arts zo volledig mogelijk. Licht de personen in die vermoedelijk door jou besmet zijn in, zodat maatregelen genomen kunnen worden om verdere verspreiding zo veel mogelijk beperkt te houden. Vermijdt oververmoeidheid en stresssituaties, die stimuleren de aanvallen. Een goede lichamelijke conditie is belangrijk voor herpespatiënten.