Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Zwangerschap genitale herpes
Herpes is een ziekte die veroorzaakt wordt door het herpes simplex virus (HSV). Het is een virus dat het meest voorkomt in de wereld. Er bestaan van dit virus twee typen. Type 1, is een infectie die veel voorkomt in het gezicht en op de lippen en het type 2 is meestal de oorzaak van een infectie rondom de geslachtsorganen. Bij beide typen worden het gebied van de huid en de aangrenzende slijmvliezen aangetast. Voor zwangere vrouwen is een koortslip tijdens de zwangerschap niet gevaarlijk. Het ontstaat ook door het herpes simplex virus. Het kan echter wel gevaarlijk zijn voor een pasgeboren baby. Wees er attent op dat na de bevalling mensen met een koortslip niet in de buurt van je baby komen. Moeders met koortsblaasjes kunnen beter niet met hun baby knuffelen. Het is zelfs beter als zij een mondkapje dragen.

Bij genitale herpes zit het virus ook in het geboortekanaal. De baby wordt dan besmet tijdens de geboorte. Dit kan voor een pasgeborene levensbedreigend zijn. Het is belangrijk om aan de verloskundige of de gynaecoloog te melden of jij of je partner herpes hebben, of hebben gehad. Een keizersnede zal wellicht noodzakelijk zijn als je tijdens de laatste twee weken voor de uitgerekende datum een actieve infectie hebt gehad. De gevolgen van een besmetting in de baarmoeder hoeft niet te leiden tot een miskraam of een vroeggeboorte. Wel kunnen er min of meer ernstige afwijkingen ontstaan.

Genitale herpes kun je beter niet oplopen tijdens een zwangerschap, maar er zijn meer soa’s zoals gonorroe, chlamydia, syfilis en hepatitis-B, die een risico vormen voor zwangere vrouwen. Als je denkt dat je tot de risicogroep behoort, meldt dit dan altijd zo vroeg mogelijk. Syfilis leidt tot huidafwijkingen en allerlei ernstige infectie klachten zoals longontsteking, hersenvliesontsteking, oog-, bot- en tandafwijkingen, zelfs doofheid. Als je tijdens de zwangerschap voor het eerst in aanraking komt met cytomegalie, waar de besmetting komt via lichaamsvloeistoffen (bloed, speeksel, urine, seks), dan raakt de vrucht ernstig beschadigd. Vaak hebben geïnfecteerde baby’s neurologische problemen en komen de problemen (motorische- en geestelijke ) pas na enkele jaren.