Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Natuurlijke cosmetica, hype of blijvertje?

We willen steeds natuurlijker leven, zowel qua eten, als ook op het gebied van kleding en nu bij het kiezen van onze cosmeticaproducten. Hoe ‘natuurlijk’ zijn cosmetische producten eigenlijk en kunnen we het beschouwen als een tijdelijke hype of een blijvertje voor de komende jaren? Allereerst is het goed om te weten, dat ‘natuurlijk’ niet wettelijk beschermd is als term. Een product wat uit slechts 5% natuurlijke grondstoffen bestaat mag dus ‘natuurlijk’ worden genoemd, wat een zeer misleidende bijsmaak heeft.

Bestaan natuurlijke producten wel?
Een eerste vraag die je kunt stellen bij het kiezen voor natuurlijke cosmetica is de vraag of er eigenlijk wel natuurlijke producten bestaan? Gelukkig zijn die er en kun je ze eenvoudig herkennen aan het BDIH- of Ecocert-keurmerk. Een tweede mogelijkheid zijn de vele documenten op internet, die je een inzicht geven in de markt voor natuurlijke cosmetica. Deze markt is de afgelopen jaren steeds groter geworden, mede door de promotie van bekende topmodellen en bijvoorbeeld de flitsende verpakkingen, die we eerder al zagen bij onnatuurlijke cosmetica.

Belangrijkste reden om over te stappen op natuurlijke cosmetica is voor velen het voorkomen van irritaties en overgevoeligheden op de huid. Deze ontstaan als de huid een onbekende, onnatuurlijke stof opneemt, die het lichaam zo goed mogelijk wil afstoten. Met natuurlijke cosmetica vinden deze reacties minder snel plaats, waardoor niet alleen de huid schoner en egaler blijft, maar je tevens de kans op bijvoorbeeld huidkanker verkleind.

Zijn natuurlijke cosmetica echt altijd goed voor je huid? Nee, dat is ook niet waar! Natuurlijke stoffen als munt, lavendel en theebomenolie kunnen net als synthetische stoffen zorgen voor irritaties aan de huid. Het zijn de vitamines en antioxidanten, die zorgen voor een natuurlijke en bevorderende werking op de huid.

Groei van natuurlijke cosmetica
Met het veranderende klimaat en de groeiende markt voor natuurlijke cosmetica, worden deze producten gezien als een blijvertje op de lange termijn. De stoffen zijn over het algemeen minder schadelijk voor je huid en hebben soms zelfs een bevorderende werking om een egale en vitale huid te creëren. Helaas zijn natuurlijke producten over het algemeen duurder, wat mensen er op dit moment nog van kan weerhouden om de overstap te maken.