Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Uitslag gezicht
Uitslag in het gezicht uit zich vaak in rode of zwarte puntjes, rode bultjes of rode vlekken. De huid kan branderig aanvoelen en er branderig uitzien of juist schrale schilfers of vochtige vlekken vertonen Als er blaasjes aan de uitslag vooraf gingen. De redenen voor uitslag in het gezicht zijn divers. Bij jeugdigen is de oorzaak vaak acne en mee-eters. Baby’s kunnen uitslag in het gezicht krijgen door lactose intolerantie, dauwworm, maar ook door te warm aangekleed zijn, allergie voor een wasmiddel of wasverzachter- of een baby verzorgingsmiddel. Vaak kun je aan uitslag in het gezicht wat doen, alleen de oorzaak achterhalen kan vooral bij allergieën moeilijk zijn.

Uitslag in het gezicht kan aangeboren zijn zoals een ooievaarsbeet of wijnvlek die zich uitbreidt over een deel van de kaak. De uitslag kan ook later ontstaan in de vorm van bijvoorbeeld eczeem of ernstige psoriasis. Een ooievaarsbeet wordt meestal lichter maar kan bij hevige emotie opnieuw zichtbaar worden. In sommige gevallen kan men een wijnvlek weg laten laseren. Voor uitslag in het gezicht door aandoeningen heeft men de hulp nodig van de huisarts of dermatoloog. Kinderen hebben vaak uitslag in het gezicht bij kinderziekten, de uitslag verdwijnt vanzelf, probeer het kind niet te laten krabben.

Irritatie of allergie zijn vaak de oorzaak van uitslag in het gezicht. Een nieuwe crème, zeep, shampoo of zelfs het druppeltje parfum achter het oor kunnen een reactie in het gezicht opleveren. Make-up is een grote oorzaak bij uitslag in het gezicht, soms door een toevoeging in de make-up maar ook vaak als gevolg van verstopte poriën. Een verkoudheid kan voor uitslag in het gezicht zorgen bij tranende ogen en natte neus, een dun laagje vaseline beschermt de huid. Uitslag in het gezicht kan ook ontstaan door een te laag vochtigheidsgehalte in huis of op de slaapkamer. Bovendien kan een infectie uitslag in het gezicht veroorzaken. Meestal verdwijnt de uitslag weer als de oorzaak is gevonden of een aandoening genezen. Blijft uitslag in het gezicht langdurig aanhouden, bedreigt de uitslag de ogen of zijn er naast uitslag andere symptomen, ga dan naar de huisarts.